Može li NATO pomoći Ukrajini

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
SAD pružaju podršku Kijevu, ali odluka o stupanju Ukrajine u NATO se nalazi u kompetenciji rukovodstva Severnoatlanske Alijanse, izjavila je na redovnom brifingu predstavnica Bele kuće Džen Psaki.
„To (članstvo u NATO) je neko vreme bila težnja Ukrajinaca. Već dugo vremena razgovaramo o ovoj želji Ukrajine. Snažno je podržavamo, sarađujemo sa njom i radimo na odbijanju akcija koje je destabilizuju“, rekla je ona.

„Međutim, o tome će odluku doneti NATO“, zaključila je Psaki.

Ona je dodala da Vašington razgovara sa Kijevom i o rastu napetosti na istoku zemlje i kršenjima prekida vatre koji su učestali.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je najaktuelnije pitanje za Kijev dobijanje akcionog plana za članstvo u NATO.

„Želimo da reformišemo našu vojsku i vojni sektor, ali se Rusija ne može zadržati samo reformama. NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu. Akcioni plan za članstvo bi bio pravi signal za Rusiju“, rekao je Zelenski.

Kako se navodi, Zelenski je informisao generalnog sekretara NATO-a da „Rusija dovlači trupe na granicu sa Ukrajinom i povećava njihov stepen gotovosti za ofanzivu“.

Kremlj je kasnije izrazio sumnju da će Ukrajini članstvo u Alijansi nešto doneti.

„Duboko sumnjam da će to nekako pomoći Ukrajini da reši unutrašnje probleme. Mislimo da će to još više pogoršati situaciju“, rekao je novinarima portparol Kremlja, komentarišući reči Zelenskog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala