Kremlj o zabrani pristupa „Zumu“: Ništa strašno, za sve postoji zamena

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Odluka kompanije „Zoom Video Communications“ da ograniči pristup servisu za video-konferencije za ruske državne institucije i kompanije izaziva nedoumice, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da bi to trebalo da podstakne razvoj ruskih servisa.
„Generalno, može se izraziti žaljenje i nerazumevanje zašto su sada ruske državne institucije, visokoškolske ustanove lišene mogućnost da korporativno obnavljaju postojeće ugovore i da potpisuju nove. Nažalost, to je američki servis“, prokomentarisao je Peskov, istakavši da je određeni broj klijenata pokušao da stupi u kontakt sa sedištem kompanije u Poljskoj, ali neuspešno.

Peskov je precizirao da predsednik Rusije Vladimir Putin i administracija Kremlja nisu koristili servis „Zum“ u svom svakodnevnom radu, a izuzeci su pojedini multilateralni međunarodni kontakti.

„Pojedini međunarodni kontakti, uključujući i multilateralne, zaista su se organizovali posredstvom 'Zuma', to se dešavalo. Tokom brojnih svakodnevnih video-konferencija predsednik ne koristi 'Zum', i u radnim planovima takođe ne koristimo 'Zum'. Postoje zatvoreni kanali koji omogućavaju održavanje video-konferencija“, rekao je Peskov novinarima.

Takođe je precizirao da su te međunarodne kontakte posredstvom „Zuma“ organizovale druge zemlje.

Prema njegovim rečima, ograničavanje pristupa „Zumu“ nije ništa strašno, jer u Rusiji postoje alternative, iako zahtevaju poboljšanje.

„Treba prelaziti na alternative, a one postoje. Naravno, naši operateri sličnih platformi moraće da se potrude da dorade svoje servise, postoje nedostaci u toj sferi. Ali istovremeno ti servisi postoje i mogu kompenzovati odsustvo tako popularnog servisa kao što je 'Zum'“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, oni koji su ranije koristili „Zum“, sada će kupovati druge usluge.

„Što se kaže, za sve postoji zamena“, konstatovao je Peskov.

Ranije je saopšteno da je kompanija „Zoom Video Communications“, koja pruža usluge za održavanje video-konferencija, zabranila svojim distributerima da prodaju pristup servisu državnim institucijama i državnim kompanijama u Rusiji i Zajednici nezavisnih država.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala