Iznenađenje u aprilu: Koliko će sneg „pobrati“ voće i povrće u Srbiji

© Sputnik / Lola Đoorđević Sneg prekrio tek procvetalo cveće
Sneg prekrio tek procvetalo cveće - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Sneg koji je iznenadio Srbiju u aprilu, ipak neće „obrati“ voće i povrće pre vremena. Na udaru su samo kajsije i breskve koje je mraz još ranije oštetio dok su bile u cvetu, a to kakav će biti njihov rod biće poznato tek za 10- 15 dana.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, na katedri za povrtarstvo, dr Žarko Ilin za Sputnjik kaže da ove niske temperature, pa i nekoliko stepeni ispod nule, korenastim i graškastim kulturama koje su posejane ne mogu naneti štetu, jer su tek pred klijanjem i nicanjem.

Povrću i voću aprilski sneg i mraz neće nauditi  

„Što se tiče toploljubivih povrtarskih kultura, poput parike, paradajza, krastavca, dinje, lubenice, one su sada u fazi rasada i u objektima u kojima se nalaze temperature ne bi smele da budu ispod 12 stepeni Celzijusa. Reč je o plastenicima tunelskog tipa i staklenicima koji se u tom slučaju moraju dodatno zagrevati, pogotovo u jutarnjim časovima, kako ne bi došlo do odbacivanja roda prve cvetne grane", objašnjava naš sagovornik.

On kaže da se očekuje prohladan april i da će sadnja tih toploljubivih vrsta verovatno biti odložena za sedam do 10 dana, za kraj aprila, pa možda i za prvu dekadu maja kako ne bi bilo štete od niskih temperatura koje su, kako kaže, redovna pojava u prvoj dekadi aprila.

© Flickr / KatAprilski sneg i mraz neće uticati na ponudu zeleniša na pijacama.
Iznenađenje u aprilu: Koliko će sneg „pobrati“ voće i povrće u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Aprilski sneg i mraz neće uticati na ponudu zeleniša na pijacama.

Na pitanje, kako će na hladno vreme reagovati zeleniš koji već uveliko imamo na pijacama, poput zelene salate, mladog luka, spanaća, blitve, Ilin ističe da je njihova proizvodnja u zaštićenom prostoru i da je reč o kulturama sa malim zahtevima kada su u pitanju uslovi uspevanja.

Povrću ne smeta hladnoća

„Oni jako dobro podnose niske temperature čak do minus osam, što znači da u plastenicima tunelskog tipa i bez dodatnog zagrevanja, apsolutno ne može biti štete. Može je biti kod rane sadnje krompira u plastenicima tunelskog tipa, bez dodatnog zagrevanja i tu bi eventualno trebalo uraditi neposredno pokrivanje biljaka, a dupla folija na plastenicima će apsolutno zaštititi i rani krompir koji je osetljiv na niske temperature", objašnjava i savetuje Ilin.

Zato on napominje da potrošači ne treba da brinu zbog ovog hladnog talasa, jer će na pijacama moći da pazare kao i do sada, jedino će možda zbog troškova dodatnog zagrevanja nekim proizvodima malo porasti cena.

Njegov kolega sa katedre za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović za Sputnjik kaže da smo od niskih temperatura već imali štete u poslednjih 20 dana .

Na udaru kajsije i breskve u cvetu

„Najveće štete su bile kod kajsija, ali nisu tolike kolike su bile u 2020. godini, tako da očekujem da će rodnost kajsije biti veća. Najavljuju se niske temperature u naredna tri-četiri dana, ali sve zavisi od regiona koliko će one biti niske. Ukoliko bude ispod minus dva stepena Celzijusa, ne može se naštetiti kajsijama ako su već formirani pupoljci, ali mogu kod onih voćnih vrsta koje se nalaze u fazi precvetavanja ili cvetanja, a to su sada, pre svega, šljiva i kruška", napominje naš sagovornik.

On kaže da sve zavisi koliko će temperature biti niske, ali i dodaje da se, koliko mu je poznato, većina proizvođača, pogotovo u Vojvodini, pripremila za niske temperature. To čine ubacujući topli vazduh u redove između voća, ali i bacanjem slame oko njih kako bi ih zaštitili. On je, pogotovo malim proizvođačima, savetovao da to učine putem zadimljavanja, ako temperature bude pala ispod minus dva stepena.

CC0 / / Mraz bi mogao da napravi problem kajsijama koje su u cvetanju, a kakav će rod biti znaćemo za 10-15 dana kada budu zametnule plod.
Iznenađenje u aprilu: Koliko će sneg „pobrati“ voće i povrće u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Mraz bi mogao da napravi problem kajsijama koje su u cvetanju, a kakav će rod biti znaćemo za 10-15 dana kada budu zametnule plod.

Bez problema za ostalo voće

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović za Sputnjik kaže da su u tom kraju kajsije u punom cvetanju i da to može da napravi probleme, pogotovo mraz koji se najavljuju narednih dana, koji će ići ispod minus dva stepena.

Sneg koji je padao noćas i jutros je, kaže, dobar što se tiče zaštite od smrzavanja jer će ublažiti negativno dejstvo niskih temperatura.

„Što se tiče ostalog voća, šljiva je na početku u fazi takozvanih belih balona, ponegde su cvetale i tu može doći do blagih oštećenja, a kod ostalog voća, pre svega jabučastog – jabuke, kruške i dunje, tu zasad nije bilo problema“, ističe Jevremović.

On kaže da čak i ukoliko u aprilu temperatura bude niža od prosečne to neće napraviti problem voću, ali može oprašivanju, jer tada pčele slabije lete i onda bude produžen period cvetanja, što može da se odrazi na prinos.

Posledlji mraz u aprilu

Meteorolog iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović, ističe da je ovo vreme tipično za april.

Srednja temperatura će verovatno biti malo iznad proseka, jer dolaze topli dani koji će samo povremeno da budu prekidani kratkotrajnim zahlađenjima od dva do tri dana sa kišom i pljuskovima, kada bi temperatura bila oko ili malo ispod proseka“, kaže naš poznati meteorolog. 

On napominje da je prosek za maksimalnu temperaturu početkom aprila 15 stepeni, a krajem meseca 20 stepeni, dok su minimalne prosečne temperature od šest do 10 stepeni.

Sutra i preksutra će biti mraz, kao što ga je i jutros negde bilo. Ovaj sneg je pao na temperaturi od nula stepeni ili jedan stepen i nije ledio. Ali kada se malo razvedri, sutra i preksutra će biti mraza“, upozorio je naš sagovornik.

© Sputnik / Lev Ustinov / Uđi u bazu fotografijaNiže temperature u aprilu mogu da naprave problem oprašivanju, jer tada pčele slabije lete, pa bude produžen period cvetanja, što može da se odrazi na prinos.
Iznenađenje u aprilu: Koliko će sneg „pobrati“ voće i povrće u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Niže temperature u aprilu mogu da naprave problem oprašivanju, jer tada pčele slabije lete, pa bude produžen period cvetanja, što može da se odrazi na prinos.

Na pitanje hoće li to biti poslednji mraz u aprilu, on kaže da će verovatno to tako biti za većinu mesta, ali za brdsko-planinske predele ne.

Od petka otopljavanje

Pored otopljenja koje sledi od petka pa nadalje, opet će, kako napominje, biti zahleđenja sa kišom i padom temperature, pa posle razvedravanja na brdima i planinama može da bude mraza.

Mraza i snega zna da bude i krajem aprila, to je nepredvidivo, ali će, dodaje Todorović, svakako od petka doći do poboljšanja vremena pa to nešto toplije vreme smanjuje šansu za pojavu mraza.

A to da li ćemo na pijacama imati slabiju ponudu kajsija i breskvi znaćemo, kako kaže Jevremović, tek za 10- 15 dana, kada dođe do zametanja plodova. Tada će se definitivno znati kolike su štete i procena roda za ovu godinu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala