EMA će proveravati poštovanje etičkih normi prilikom ispitivanja „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Evropski regulator sledeće sedmice započinje proveru poštovanja etičkih i naučnih standarda tokom ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštava list „Fajnenšel tajms“.

Kako se navodi, Evropska agencija za lekove (EMA) namerava da započne proveru standarda za sprovođenje kliničkih ispitivanja prilikom testiranja ruske vakcine navodno u svetlu saopštenja neimenovanih izvora, „upoznatih sa procesom odobrenja EMA“ o bojazni da se ispitivanja vakcine u Rusiji nisu sprovodila uz poštovanje etičkih normi.

Šef Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev u izjavi za „Fajnenšel tajsm“ demantovao je vest agencije Rojters iz decembra prošle godine o tome da su pojedini vojnici i državni službenici bili primorani da učestvuju u ispitivanjima ruske vakcine.

„Nije bilo nikakvog pritiska, i 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) ispunjava sve standarde u kliničkoj praksi“, rekao je Dmitrijev.

Prema njegovim rečima, početak inspekcije EMA planiran je za sledeću sedmicu.

„Nismo upoznati ni sa kakvim zabrinutostima EMA u vezi sa Dobrom kliničkom praksom i curenje informacija o takvim strahovanjima je konkretan primer kako ljudi pokušavaju da potkopaju proces odobravanja EMA koji bi trebalo da bude nepristrasan i nediskriminatoran“, rekao je Dmitrijev.

Šef odeljenja za strategiju vakcinacije EMA Marko Kavaleri krajem marta je izjavio da će agencija u aprilu poslati u Rusiju grupu stručnjaka kako bi proverili klinička ispitivanja i proizvodnju ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala