Dođite, borite se, nećemo vam se predati! Emotivno sećanje Zoltana Danija na bombardovanje /Video/

© SputnikZoltan Dani
Zoltan Dani - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
U neverici sam gledao šta se događa, ali nisam se uopšte kolebao. Pa šta, neka me ugase, neka me razapnu, obese, neka me upucaju i rastrgnu. Neka postanem prah i pepeo. U sebi sam razmišljao: ne dam vam ništa, sve je to naše! Dođite, borite se! Nećemo vam se predati.

Ovako je pukovnik Zoltan Dani, čovek koji je komandovao jedinicom koja je oborila američki STELT bombarder iznad Srbije tokom NATO agresije 1999. godine, opisao bitku koju je vodio, na video konferenciji „Korakom predaka, korakom pobede“ u organizaciji „Besmrtnog puka“.

„Biće moja košulja krvava, ali biće i vaša. Makar ćemo vam jedno oko izbiti ili ostaviti ružan beleg na vašem ogromnom, moćnom telu da vas seća na vaša zlodela“, ispričao je Dani.

Kada smo oborili F-117, kaže pukovnik, ništa nam više nije bilo teško. Pre toga smo imali problem sa odzivom rezervnog sastava, a nakon obaranja „nevidljivog“ bombardera, taj odziv je bio neverovatno veliki. Javljali su se i dobrovoljci koji nisu ni pozvani.

„To je ta snaga, kada se pokaže da u nama postoji ljudsko biće koje ceni vrline koje smo učili od predaka. Nažalost, ni danas ne znamo tačan broj stradalih, ali dve trećine njih su civili. To je naš besmrtni puk“, rekao je  Dani.

Prema njegovim rečima, između agresora iz Drugog svetskog rata i agresora iz 1999. nema razlike.

„Oni su odvratni, licemerni, dvolični, sebični, cinični, podmukli, bahati. Nemilosrdni su i zlobni. Nemaju prijatelje, imaju samo interese i uopšte ih nije briga što će nedužni narod da strada. Pozicija sile daje im prednost u početku, ali, u stvari, oni su kukavice“, objašnjava on.

Kako drugačije objasniti da je bilo potrebno da 19 zemalja NATO trebalo da napadne jednu malu zemlju, pita se Dani:

„Nikada nikoga nismo napali, samo smo se branili i čuvali svoje. I zar smo zbog toga krivi, jer branimo svoje i volimo slobodu? Zar smo krivi jer patriotizam još uvek postoji u nama?“.

Dani je istakao kako je agresor, prikazujući Srbiju i Jugoslaviju kao zločinačku zemlju u kojoj žive zločinci i kriminalci izvrnuo uloge – zločinci i kriminalci nalazili su se na strani agresora. Jedna od najlicemernijih konstatacija Zapada u to vreme, prema Danijevim rečima, bila je da su Srbi sami krivi za bombardovanje.

„Mi smo ostali ostrvo istine i pravde, a oko nas je bio okean neistine i nepravde“, rekao je Dani.

Neprijatelj nije završio posao za sedam dana kako je planirao; nije ni za 78 dana, istakao je Dani.

Pukovnik Dani je, kako kaže, učestvovao u maršu „Besmrtnog puka“ 2019. u Moskvi.

„Moramo da negujemo „Besmrtni puk“ jer na taj način pokazujemo da smo ljudi“, zaključio je on.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala