Borisov želi novi mandat za formiranje Vlade

© REUTERS / HANDOUTBugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji.
Bugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji. - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Bugarski premijer Bojko Borisov saopštio je da će njegova partija GERB koja je dobila najveći broj glasova na proteklim parlamentarnim izborima probati da dobije mandat za formiranje vlade.

Borisov je pozvao svog glavnog opozicionog rivala, voditelja Slavu Trifonova, iz partije „Ima takav narod“, da preuzme odgovornost i predloži svoje viđenje buduće vlade koju bi mogao podržati GERB.

„Pošto je dobio više od pola miliona glasova birača, kolega Slava Trifonov treba izađe i preuzme odgovornost. Nije bitno da li je on prvi ili drugi (na izborima). Predložićemo (svoj sastav Vlade), a ako ga oni (parlament) ne izaberu, on će biti na redu. Zato, sa kolegijalne tačke gledišta ga molim da počne da formira svoj sastav Vlade, parlamentarnu većinu, ko će biti predsednik parlamenta, parlamentarnih komisija, ministri, zamenici ministara, upravnici oblasti. To je vrlo složen zadatak koji zahteva vreme. Neka ne dezertiraju i ne opravdavaju se da im fale glasovi“, izjavio je Borisov.

Premijer je dodao da, ako se vlada ne sastavi, sazvaće se velika narodna skupština (od 400 poslanika) i iniciraće se glasanje po novom nacrtu Ustava koji je GERB predložio u septembru.

Juče su objavljeni konačni rezultati izbora: vladajuća partija GERB je osvojila 26,14 odsto glasova, nova opoziciona partija „Ima takav narod“ – 17,73 odsto glasova, Bugarska socijalistička partija – 15,02 odsto glasova, proturski „Pokret za pravo i slobodu“ – 10,34 odsto glasova itd.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala