Zelenski: Jedini put za okončanje sukoba u Donbasu - stupanje Ukrajine u NATO

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficePredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o eskalaciji situacije u Donbasu, naglasivši da je Severnoatlanska Alijansa – jedini put za okončanje sukoba u Donbasu.

„Želimo da reformišemo našu vojsku i odbrambeni sektor, ali se samo reformama Rusija ne može zaustaviti. NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu. Članstvo će biti pravi signal za Rusiju“, citira Zelenskog kancelarija predsednika.

Kako se naglašava, Zelenski i Stoltenberg su razgovarali o pogoršanju bezbednostne situacije u Donbasu i povećanju broja kršenja primirja. On je informisao Stoltenberga da Rusija, navodno, gomila trupe na granici sa Ukrajinom i povećanja njihovu spremnost za ofanzivu.

Zelenski je pozvao NATO da više pažnje posveti pitanjima bezbednosti u Crnom moru i pojača vojno prisustvo u crnomorskom regionu.

„Stalno prisustvo treba da bude snažan faktor obuzdavanja Rusije koja nastavlja militarizaciju regiona velikih razmera i ometa trgovačku plovidbu“, rekao je on.

Međutim, kako je danas saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, stupanje Ukrajine u NATO bi samo pogoršalo situaciju na jugoistoku zemlje.

„Jako sumnjamo da će to pomoći Ukrajini da reši svoje unutrašnje probleme. Po našem mišljenju, to će samo pogoršati situaciju. Jer, govoreći o članstvu u NATO, ni na koji način ne treba ignorisati mišljenje ljudi“, rekao je Peskov.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala