Vakcinacija u Ukrajini: Samo dve osobe primile obe doze vakcine

© REUTERS / Sergei SupinskyVakcinacija medicinskih radnika u Kijevu
Vakcinacija medicinskih radnika u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Ministar zdravlja Ukrajine Maksim Stepanov optužio je države u kojima se proizvode vakcine za kašnjenje vakcinacije u zemlji.

U Ukrajini je za poslednja 24 časa vakcinisano 12.856 ljudi. Od početka vakcinacije - 24. februara, prvu dozu je primilo 304.678 osoba, dok su drugu samo dva Ukrajinca, napisao je Stepanov na fejsbuku.

Do sada, još oko 413.561 osoba čeka svoj red za vakcinaciju. Imajući u vidu da se radi o naciji sa više od 40 miliona ljudi, broj onih koji su spremni da prime vakcinu je prilično mali. Inače, danas se u Kijevu održava i protest protivnika vakcinacije.

Međutim, i za ovaj broj problem je nabaviti preparate protiv kovid 19.

„Ukrajina je ugovorila kupovinu 14 miliona doza vakcina, dok bi još 8 miliona doza trebala da dobije u okviru inicijative Kovaks. Međutim, isporuke se ne realizuju – blokiraju ih vlade država u kojima se nalaze osnovni pogoni za proizvodnju vakcina“, naglasio je ukrajinski ministar zdravlja.

Stepanov je izrazio uverenost da će do kraja godine svi Ukrajinci, koji budu želeli da se vakcinišu protiv kovid 19, moći to da urade besplatno.

Podsetimo, u Ukrajini su do sada registrovane tri vakcine „Fajzer“, „Kovišild“ i „KoronaVak“.

Od početka pandemije u Ukrajini je bilo potvrđeno 1.769.164 slučaja virusa korona, od čega je 35.000 osoba umrlo. Samo protekla 24 časa zabeleženo je 13.276 slučajeva gore navedene infekcije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala