Srbija i Rusija zajedno na braniku: Ne daju da dželat postane žrtva

© Sputnik / Dejan SimićŠetnja "Besmrtnog puka" u Beogradu povodom Dana pobede na fašizmom
Šetnja Besmrtnog puka u Beogradu  povodom Dana pobede na fašizmom - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Srbija i Rusija zajedno stoje u odbrani protiv istorijskog revizionizma koji dželate želi da proglasi žrtvama, a žrtve dželatima. „Besmrtni puk“ je jedno od glavnih sredstava odbrane od takvih namera, opšti je zaključak konferencije „Korakom predaka, korakom pobede“.

Ta konferencija održana je u onlajn formatu u organizaciji Grada Beograda i Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“, a moderator skupa na kome su govorili brojni gosti iz Srbije i Rusije bila je glavna i odgovorna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić.

Konferencija je održana povodom važnih godišnjica – 80 godina od nacističke agresije na Jugoslaviju i SSSR, bombardovanja Beograda i obeležavanja 22 godine od agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Stoga je bilo reči o odlučujućoj ulozi koju su Srbija i Rusija imale u porazu nacizma, kao i ukazivanju na stradanja koje je u savremenoj istoriji doživeo srpski narod u borbi za zaštitu suvereniteta i slobodarskog duha.

„Besmrtni puk“ je brana Srbije i Rusije za reviziju istorije

Pokret „Besmrtni puk“ postao je najrazvijeniji u Srbiji, naglasio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

„Besmrtni puk“ nije bilo moguće održati na klasičan način prošle godine, on je održan u onlajn formatu, ali je 75. godišnjica početka Drugog svetskog rata u Srbiji obeležena na dostojanstven način, rekao je Bocan-Harčenko, a kruna tog događaja bilo je otvaranje memorijala „Večna vatra“ uz prisustvo predsednika Srbije i ministra inostranih poslova Rusije.

„Ako situacija omogući održavanje sledećeg „Besmrtnog puka“ u Srbiji, siguran sam, posle Rusije biće najmasovniji u Srbiji. „Besmrtni puk“ je narodni pokret, pokret koji ide iz srca svakog čoveka. S obzirom na naše zajedničke vrednosti i tradicije prirodno je da je u Srbiji pokret „Besmrtni puk“ dobio takve dimenzije“, rekao je on.

Herojska odbrana Beograda

Ministar bez portfelja i predsednik fonda „Besmrtni puk“ Nenad Popović, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetili su na stradanje Beograda i Beograđana 6. aprila 1941, kao i na herojsku odbranu jugoslovenskih pilota.

© Sputnik / Radoje PantovićGlavna urednica informativnog portala Sputnjik Ljubinka Milinčić na zum-konferenciji povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata
Srbija i Rusija zajedno na braniku: Ne daju da dželat postane žrtva - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Glavna urednica informativnog portala Sputnjik Ljubinka Milinčić na zum-konferenciji povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata
„Duga je i teška ruska i srpska borba za istinu i pravdu; za slobodu, najveću vrednost naših naroda. U toj borbi stradali smo mnogo. Stradali smo zajedno, rame uz rame, oslobađajući i naše zemlje, ali celu Evropu. Ali, nažalost, naša borba nije završena kapitulacijom nacističke Nemačke 1945. Ponekad moramo da se borimo, a ponekad da ne dozvolimo da se istorija menja. Ta borba traje i danas. Isti oni koji su na nas nekada nasrtali puškama i bombama, sada nasrću na nas lažima u pokušaju da izvitopere istoriju i izbrišu svoju zločinačku ulogu u Drugom svetskom ratu“, istakao je Popović.

Oni koji žele reviziju istorije pokušavaju da odvoje Srbiju od Rusije, a ulogu Rusije, presudnu u slomu nacističke Nemačke, predstave kao okupaciju pojedinih evropskih zemalja, dodao je on.

„Istorijsko sećanje i ponos srpskog naroda duboko su urezani u naš genetski kod i ne postoji bomba ili sila koja može da ga izbriše. Kao što niko ne može da izbriše naše sećanje na ruske heroje koji su 1944, zajedno sa našim vojnicima, oslobodili Beograd od Hitlerovih nacista. Naša borba je uvek bila zajednička, tako je i danas, tako će biti i u budućnosti. Ne odričemo se naše istorije, slavnih predaka, našeg krsta“ rekao je Popović i najavio obeležavanje 9. maja, Dana pobede na način kako budu dozvoljavala epidemiološka situacija.

Ne sme da se zaboravi

Prema rečima Gorana Vesića, zadatak je da se o borbi za slobodu govori, da se nikada ne zaboravi kako bi se na njoj podizale buduće generacije.

„Zato je „Besmrtni puk“ važan, jer on je brana reviziji istorije, brana tome da se žrtve prikazuju kao dželati, a dželati kao žrtve, da se zaboravljaju svi užasi Drugog svetskog rata, svi užasi Holokausta, da se zaboravljaju svi užasi koje su nacisti radili. Zato sam srećan što je Beograd jedan od prvih gradova koji je pristupio „Besmrtnom puku“. Sa ponosom slavimo 9. maj, Dan pobede, jer tog dana ne slavimo samo veliku pobedu, ne slavimo samo temelje evropske nastale na antifašizmu, tog dana se sećamo svih žrtava, ne samo žrtava Drugog svetskog rata, već svih onih koji su pali u borbi protiv totalitarnih režima“, istakao je Vesić.

Žrtve NATO agresije

Veterani borbe protiv NATO agresije, general Vidosav Kovačević i pukovnik Zoltan Dani, osvrnuli su se na rat u kome su učestvovali.

„Pitamo se kako smo uspeli da izdržimo 78 dana, kada su hteli da nas slome za tri do pet dana? Po mom mišljenju, to je jedinstvo naroda države i vojske, koje je tada vladalo. Drugo, moral vojnika i građana i vrhunska obučenost vojnika“, naglasio je Kovačević.

Kovačević, predsednik SUBNOR-a, istakao je da će organizacija kojom predsedava ove godine obeležiti i 80. godišnjicu početka ustanka u Srbiji, borbe u kojoj je srpski narod, kako kaže, teško stradao, ali je stao u stroj pobednika u Drugom svetskom ratu.

„Radujemo se što smo deo porodice „Besmrtnog puka“, želimo da nastavimo saradnju i da čuvamo sećanje na naše pretke“, zaključio je Kovačević.

Pukovnik Zoltan Dani, jedan od starešina jedinice koja je u prvim danima rata oborila neprijateljski „nevidljivi“ bombarder F-117, što je, kako je rekao Kovačević, bitno uticala na podizanje morala vojske i naroda u prvim danima agresije, istakao je da razlike između agresora od pre 80 godina i agresora od pre 22 godine nema.

© Sputnik / Aleksandar MilačićGeneral major Vidosav Kovačević
Srbija i Rusija zajedno na braniku: Ne daju da dželat postane žrtva - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
General major Vidosav Kovačević
„Oni su odvratni, licemerni, dvolični, sebični, cinični, podmukli, bahati. Nemilosrdni su i zlobni. Nemaju prijatelje, imaju samo interese i uopšte ih nije briga što će nedužni narod da strada. Pozicija sile daje im prednost u početku, ali, u stvari, oni su kukavice“, kazao je Dani.

Dani je istakao kako je agresor, prikazujući Srbiju i Jugoslaviju kao zločinačku zemlju u kojoj žive zločinci i kriminalci izvrnuo uloge – zločinci i kriminalci nalazili su se na strani agresora.

„Mi smo ostali ostrvo istine i pravde, a oko nas je bio okean neistine i nepravde“, rekao je Dani.

I on dodaje da je obaranje F-117 presudno uticao na moral naroda i vojske.

© SputnikZoltan Dani
Srbija i Rusija zajedno na braniku: Ne daju da dželat postane žrtva - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Zoltan Dani
„Posle toga, ništa nam više nije bilo teško. Pre toga, imali smo problema sa odzivom rezervnog sastava. Nakon obaranja F-117, taj odziv je bio neverovatno veliki. Prijavljivali su se dobrovoljci koji nisu ni bili pozvani. To je ta snaga, kada se pokaže da u nama postoji ljudsko biće koje ceni vrline koje smo učili od predaka. Nažalost, ni danas ne znamo tačan broj stradalih, ali dve trećine njih su civili. To je naš besmrtni puk“, zaključio je Dani.
Nigde u svetu nema što u Srbiji ima

Podrška kakvu u Srbiji ima „Besmrtni puk“, ova manifestacija nema nigde u svetu, rekao je Artjom Hutorskoj, rukovodilac Izvršnog komiteta „Besmrtni puk Rusija“. Prema njegovim rečima, manifestacija je 2019. bila održana u 115 zemalja, a po broju učesnika Srbija je bila odmah iza Rusije.

„Nacizam i neonacizam neće uspeti dok smo zajedno. Sve dok se Rusija i Srbija drže „za ruke“ i dok se sećamo herojskih dana iz aprila 1941, kao  i kada pamtimo ono što se dešavalo Jugoslaviji tokom savremene istorije“, rekao je on.

Agresija na SRJ iz 1999. zauvek će ostati zapisana u istoriji kao primer varvarstva, istakao je Valerij Rjazanski, predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Savetu Federacije Ruske Federacije.

„Bez obzira na ekonomski i politički rizik po našu zemlju, Rusija je definitivno osudila agresora. Marš ruskih padobranaca na aerodrom Slatina u Prištini naterao je NATO da posumnja u odsustvo kazne za svoje ponašanje. Za Rusiju su događaji iz 1999. postali polazna tačka za novu političku strategiju usmerenu na zaštitu nacionalnih interesa i konsolidaciju svih konstruktivnih snaga u svetu“, rekao je on.

Za Jevgenija Baranova, direktora Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu nema nikakve dileme da su sve bombe koje su pale na Beograd u HH veku pale iz istog aviona.

„Bez obzira da li su te bombe bacali fašisti ili naši „partneri“ iz NATO, njihova motivacija je uvek bila ista. Za mene, tri udarca na Srbiju u HH veku vezani su jedan sa drugim kao što zarez vezuje rečenicu. Zato, hteo bih da se obratim organizatorima „Besmrtnog puka“, zbog kompleksnih događaja tokom Drugog svetskog rata u Srbiji, kako bi ta akcija postala događaj koji će spojiti ljude bez obzira na političku orijentaciju“, istakao je on.

Pokret „Besmrtni puk“ nastao je 2014. s ciljem očuvanja sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu. Učesnici u šetnji nose fotografije članova svojih porodica koji su poginuli tokom rata.

Nekoliko godina kasnije, akcija se proširila po celom svetu, a u Srbiji je 2019. održana u 11 gradova, a najbrojniji je bio u Novom Sadu, u kome je sa slikama svojih predaka u ruci šetalo više od tri hiljade ljudi. Bio je to najveći besmrtni puk u svetu mimo zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, što je zvanično potvrđeno u Moskvi od strane glavnog koordinatora Besmrtnog puka van Rusije Sergeja Gluščenka.

Pogledajte i svedočanstvo  o šestoaprilskom bombardovanju i herojima koji su omogućili Beogradu da se ponovo uzdigne iz pepela

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala