Ruski poslanik: Izjave Zelenskog o pristupanju Ukrajine NATO-u ─ kampanja za eskalaciju u Donbasu

CC BY 4.0 / Kancelarija predsednika Ukrajine / Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki smatra da su izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o pristupanju zemlje NATO-u „šlag na tortu“ kampanje Kijeva za eskalaciju u Donbasu i dodaje da ovaj stav neće vratiti Donjeck i Lugansk u zonu uticaja Kijeva.
„Izjave predsednika Zelenskog da će samo pristupanje Ukrajine NATO-u zaustaviti rat u DNR i LNR, a Akcioni plan za članstvo u NATO-u, navodno, biti signal Rusiji predstavlja ‘šlag na tortu’ čitave kampanje Kijeva za eskalaciju u Donbasu koja je usmerena na zaoštravanje situacije. Ali takav stav neće vratiti Donjeck i Lugansk u zonu uticaja Kijeva, već, naprotiv, može doprineti sprovođenju jugoslovenskog scenarija u Ukrajini“, rekao je Slucki.

Prema njegovim rečima, Zelenski je „izložio krajnji cilj svih provokacija poslednjih dana“ ne obazirući se na „vruću fazu unutrašnjeg ukrajinskog sukoba, niti na mišljenje naroda, uključujući stanovnike Donbasa“.  

Slucki je takođe primetio da umesto izvinjenja i saučešća zbog deteta koje je poginulo u Donjeckoj Narodnoj Republici, „ukrajinski režim saopštava lažne vesti, trči da se žali zapadnim pokroviteljima i ponovo traži da uđe u Alijansu“.

Zapad bi, umesto da povlađuje Kijevu, trebalo da čvrsto zahteva sprovođenje Minskih sporazuma i Pariskog dogovora od Ukrajine, a ne od Rusije. Inače čitav proces podrške rešavanja unutrašnjeg ukrajinskog sukoba može jednostavno zaći u ćorsokak“, zaključio je poslanik.

Ranije je Zelenski razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o pogoršanju bezbednosne situacije u Donbasu i izjavio da je Severnoatlantska alijansa jedini put ka okončanju sukoba u Donbasu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala