Rjabkov: Moskva ne namerava da daje dodatna objašnjenja Vašingtonu o Ukrajini

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Moskva ne namerava da daje Vašingtonu dodatna objašnjenja o Ukrajini, Sjedinjene Američke Države treba da se zadovolje onima koja su data ranije, pre nedelju dana, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za Sputnjik.

Rjabkov je time prokomentarisao izjavu portparola američkog Stejt departmenta Neda Prajsa da je Vašington tražio od Moskve da pruži objašnjenja u vezi sa izveštajima o navodnim provokacijama iz Rusije u blizini istočne granice Ukrajine.

„Konkretno u vezi sa ovom situacijom, mogu da kažem da smo prošle nedelje dali objašnjenja američkoj strani“, rekao je Rjabkov.

On je naglasio da u Vašingtonu „nisu skloni da sve to javno izlože iz nekih njihovih unutrašnjih razloga“.

„Zbog toga sada, nakon što je prošlo nekoliko dana i oni su sve to iznenada objavili, pri čemu, rekao bih, u prilično drskom stilu, naša želja da nastavimo (raspravu) na ovu temu potpuno je nestala. Oni u Vašingtonu trebalo bi da se zadovolje onim objašnjenjima koja su dobili prošle nedelje“, precizirao je Rjabkov.  

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Rusija o američkim optužbama: Na svojoj teritoriji radimo ono što smatramo potrebnim
„Ko želi da dobije nešto od Rusije, treba da pročita beleške koje su im, nadam se, ostale od prošle nedelje. Nema više ništa što bismo dodali našim signalima koje smo im dali tada“, precizirao je zamenik ministra.

Prema njegovim rečima, „naravno da nećemo voditi dijalog u onom tonu i perspektivi koji nam Amerikanci nameću“.

On je dodao i da Rusija trenutno „vrlo selektivno pristupa“ dijalogu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Nastavićemo da vodimo dijalog sa ovom zemljom samo o onim pitanjima koja su za nas interesantna, koja su za nas značajna i samo pod onim uslovima koji su korisni za nas. To je očigledna situacija koja ne zahteva dodatna objašnjenja“, naveo je diplomata.

On je objasnio da se zapravo dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama poslednjih godina ni ne može nazvati dijalogom.

MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Moskva upozorila Vašington na posledice provokativne politike Kijeva

„Amerikanci formulišu nešto što smatraju potrebnim za sebe, ali po pravilu ignorišu ili pogrešno tumače ono što čuju u odgovoru. A mi obično ne dobijamo odgovarajući odgovor na naše apele i pitanja. Ili Vašington uopšte ćuti i ne reaguje, uključujući i na diplomatske note, što je, po mom mišljenju, neprihvatljivo i nedopustivo, ili reaguje na takav način da tema za dijalog nestaje“, zaključio je Rjabkov.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da kretanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala