Novi skandal na fudbalskom terenu: „Nećemo da dozvolimo uvrede“ – „Ovo je cirkus“ /video/

© AP Photo / Michel SpinglerMuktar Diakabi, fudbaler Valensije
Muktar Diakabi, fudbaler Valensije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Utakmica španske La lige nakratko je prekinuta pošto su fudbaleri Valensije u znak protesta zbog navodnog rasističkog napada da njihovog igrača napustili teren tokom gostovanja klubu iz Kadisa.

Incident se desio u tridesetom minutu meča, kada se igrač Valensije Muktar Dijakabi sudario sa protivnikom Huanom Kalom dok je ekipa Kadisa izvodila slobodan udarac u kazneni prostor gostiju.

Francuski defanzivac bio je vidno iznerviran i nakon verbalnog okršaja u koji su morali da se uključe igrači obe ekipe kako ne bi došlo do eskalacije, dodeljen mu je žuti karton zbog nesportskog ponašanja.

Potom je Dijakabi razgovarao sa sudijom kako bi objasnio razloge svog ispada, nakon čega je zajedno sa svojim saigračima napustio teren, pri rezultatu 1:1.

Fudbaleri Valensije tada su održali sastanak i dvadeset minuta kasnije odlučili da nastave utakmicu.

Klub je s tim u vezi na svojoj zvaničnoj stranici na Tviteru objavio tvit „Ne rasizmu“, i potvrdio da su se igrači vratili na teren „kako bi se borili za čast kluba, ali osuđujući rasizam bilo koje vrste“.

Iako je Kala u nastavku meča bio u postavi domaće ekipe do poluvremena, Dijakabi je po povratku iz svlačionice zamenjen Hugom Giljamoom.

Nakon utakmice kapiten Valensije, Hose Gaja, govorio je o ovom incidentu:

„Dijakabi nam je napomenuo da je bilo uvreda od strane protivnika, i mi to nećemo da dozvolimo. Napustili smo teren čekajući da vidimo šta će da se dogodi“.

On je dodao da njegovi saigrači nisu želeli da se vrate na teren, ali da su promenili odluku kako ne bi izgubili utakmicu.

„To je sve što se dogodilo. Dijakabi nas je zamolio da se vratimo, i to je bio jedan od razloga naše odluke“, rekao je Gaja.

Huan Kala, defanzivac Kadisa, koga je Dijakabi optužio za rasizam, izneo je svoju verziju priče na konferenciji za medije.

„Ovo je cirkus. Ili je Dijakabi izmislio sve ili je loše razumeo. Ostalo je cirkus. Dobio sam mnoge pretnje na društvenim mrežama, ali želim da se sve završi ovde. Ne znam šta se dogodilo sa prezumpcijom nevinosti, niko ne zaslužuje javne napade. Evo vam moj broj telefona, bar da mi se izvinite“, istakao je Kala.

Iz Valensije je stigao hitar odgovor.

„Kala je propustio veliku priliku da prihvati grešku i izvini se. Umesto toga, napao je igrače i naš klub. Valensija veruje svom igraču i daje mu punu podršku“, navedeno je u saopštenju.

Iz Kadisa je saopšteno i da je klub protivnik bilo kakvih vidova verbalnog nasilja. 

„Protivimo se bilo kojoj situaciji rasizma ili ksenofobije, ko god da je vinovnik, i radimo na njenom iskorenjivanju. Svi počinioci ovih zločina, bez obzira da li su iz našeg tima ili ne, moraju to da plate“, naveli su iz kluba.

Za malog Gavrila – kopačke u kojima je Mitrović spasao Srbiju na humanitarnoj aukciji

U Baskiji ima svega – suza, prokletstva i „huliganstva“ /foto, video

Zbog Srbije je dobio „novi život“ – i momentalno zablistao! /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala