Predsednik Ukrajine: Naši vojnici ginu u Donbasu i tokom primirja, samo ove godine njih - 24

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaObmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti
Obmen voennoplennыmi meždu DNR, LNR i Ukrainoй v Doneckoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je tokom primirja u Donbasu od kraja jula prošle godine poginulo 28 ukrajinskih vojnika, a od tog broja njih 24 samo od početka ove godine.
„Za vreme ‘tišine’ od 27. jula 2020. godine u pucnjavi u Donbasu poginulo je 28 vojnika. Od toga – njih 24 ove godine. Samo od 26. marta izgubili smo osam vojnika. Svaki dan rata košta nas života hrabrih ljudi, patriota koji treba da grade budućnost Ukrajine“, napisao je Zelenski na Tviteru.

​Ranije danas Zelenski je razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o eskalaciji situacije u Donbasu, naglasivši da je Severnoatlanska alijansa – jedini put za okončanje sukoba u Donbasu.

Učesnici taktičkih vojnih vežbi ukrajinskih vojnika u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Ukrajina: Mi smo snažno vojno utvrđenje na istočnom obodu NATO

„Želimo da reformišemo našu vojsku i odbrambeni sektor, ali se samo reformama Rusija ne može zaustaviti. NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu. Članstvo će biti pravi signal za Rusiju“, citira Zelenskog kancelarija predsednika.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Zapada na ponašanje Kijeva u Donbasu razočaravajuća. On je optužio Kijev da krši sve sporazume o Donbasu.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala