Potraga za vanzemaljcima je užasna ideja, znamo kako je prošao Montezuma: Upozorenje poznatog fizičara

CC0 / Pixabay/Stefan Keller / Umetnički prikaz dolaska vanzemaljaca na Zemlju
Umetnički prikaz dolaska vanzemaljaca na Zemlju - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Potraga za vanzemaljcima je užasna ideja, nadam se da će oni biti prijateljski kada ih nađemo, ali ne treba da se kockamo, znamo kako je prošao Montezuma sa Kortesovim osvajačima, upozorio je Mičio Kaku, poznati fizičar i profesor teoretske fizike na Siti koledžu u Njujorku.

Kaku, koji je autor više knjiga o teoretskoj fizici, ali i futurologiji, te jedan od najpoznatijih popularizatora nauke, upozorio je da bi nastojanje ljudske vrste da pronađe neku vanzemaljsku civilizaciju moglo potencijalno da nam donese propast.

„Šanse da ćemo napraviti kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom u ne tako dalekoj budućnosti su velike. Uskoro ćemo imati Vebov teleskop u orbiti i on će moći da vidi na hiljade planeta“, rekao je Kaku u intervjuu za „Obzerver“.

Međutim, dok neke njegove kolege veruju da bi čovečanstvo trebalo da stupi u kontakt sa mogućim vanzemaljskim civilizacijama, Kaku kaže da je to „užasna ideja“, povlačeći paralelu sa španskim osvajanjima imperije Asteka u 16. veku.

„Svi znamo šta se desilo Montezumi kada je Kortes došao u Meksiko pre mnogo stotina godina. Lično mislim da će vanzemaljci biti prijateljski raspoloženi, ali ne treba se kockati s tim. Mislim da ćemo ostvariti kontakt, ali treba da to uradimo veoma oprezno“, rekao je Kaku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala