Indonežani već godinama uzgajaju ovu vrstu banana, ali su one malo poznate van te države i Havaja, gde se takođe uzgajaju. Ima ih i u Australiji, na Fidžiju i Centralnoj Americi.
Njihova boja nije jedina neobična karakteristika. Ukus im je jači nego kod običnih banana, a podseća na vanilu, pa se često koristi za pravljenje prirodnog sladoleda.
View this post on Instagram
Zbog toga je na Havajima i zovu sladoled banana, piše Sputnjik Mundo.
Boja ove banane se menja od plave, preko plavo-zelene, do bledo žute, kada je potpuno zrela.
Iznenađujuće je da ova banana nije rasprostranjenija, jer je veoma otporna i može da uspeva na temperaturama od nula do 44 stepena, iako su joj idealni uslovi tropski, oko 40 stepeni. Potrebno je da ima puno vode, a od semena do odrasle biljke prođe tek oko devet meseci. Mane su joj da traži puno prostora, jer ima veoma dug i jak koren.
Pročitajte još:
- Nova voćka na Krimu: Ni dinja, ni ananas, a nije ni banana /foto/
- U srcu Šumadije rodile banane
- Sve više uzgajivača tropskog voća u Srbiji: Banane i kivi rastu u Čačku