Jokić prkosi američkoj modi – i tu nastaje „somborski ringišpil“ /video/

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANSrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, jedan od najboljih šutera sa poludistance odakle neretko upotrebljava svoj zaštitni znak – „somborski ringišpil“.

Veliki broj Jokićevih poena dolazi iz ove regije, oko reketa, a kako bi prevario defanzivce koristi potez koji su Amerikanci nazvali „sombor šafl“, a mi ga preveli kao „somborski ringišpil“.

Prema podacima specijalizovanog košarkaškog sajta „Statmjuz“, Jokić je drugi najuspešniji igrač u NBA kada se radi o šutevima sa poludistance.

Čak 52,4 odsto uspešnosti ima centar reprezentacije Srbije, te se ispred njega nalazi samo Kajri Irving sa 55,3 odsto. Iza Jokića su Kevin Durent, Lamarkus Oldridž i drugi NBA igrači.

Zanimljivo da su tri od četiri igrača članovi Bruklin Netsa, što samo pokazuje koliko je jaka ekipa iz Njujorka.

Kada je reč o Jokiću, on se oseća veoma komforno u zoni oko reketa, odnosno kod desnog i levog „lakta“, kao kod „skraćenog“ korneru. To su područja koja se sve manje koriste u NBA jer je filosofija mnogih ekipa da je bolje šutnuti trojku, nego pokušati sa poludistance.

Jokić, Irving, Durent i drugi vrhunski košarkaši pokazuju da u košarci ne postoji loš šut ako je pogođen, te oni upravo veliki broj poena postižu iz pomenutih regija.

Jokić često koristi „somborski ringišpil“ i zanimljivo je da je on jedini koji ga koristi u ligi jer je veoma teško pogoditi šut sa suprotne noge.

O čemu se radi? Centar Denvera pre nekoliko godina povredio je zglob leve noge, te je dosta napora uložio u šut sa, takozvane, suprotne noge.

To je nekada koristio Dirk Novicki, nije Jokić izmislio ovaj potez, ali ga je usavršio i nebrojano puta je protivnike lomio pogođenim šutevima posle „somborskog ringišpila“.

Mnogi NBA analitičari smatraju da je ovaj potez reprezentativca Srbije jedan od nezaustavljivih u svetu košarke.

​► Niko nikada kao Nikola Jokić

​► Jokić frustriran udario protivnika, sudija ga se uplašio /video/

​► Jokić je Crnogorcu i Americi pokazao kako izgleda „somborski ringišpil“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala