Moskva dala rok Americi: Imate mesec i po da odlučite o sudbini Sporazuma o otvorenom nebu

© Sputnik / Vladimir Baranov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije na Kremlju
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i saveznici imaju nešto više od mesec i po da odluče o sudbini Sporazuma o otvorenom nebu, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Završavamo međuresorno usaglašavanje paketa dokumenata koji je neophodan za podnošenje Federalnoj skupštini nacrta zakona o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu. Očekujemo da će odgovarajući posao biti sproveden i završen“, istakao je Rjabkov.

Kako je dodao, polazi od od pretpostavke „da svi dalji koraci mogu biti završeni do kraja proleća“.

„Onima kojima je važna sudbina Sporazuma o otvorenom nebu među američkim saveznicima i onima koji, možda, u Vašingtonu još razmišljaju o tome, preostaje nešto više od mesec i po dana. Nakon toga će, očigledno, biti veoma teško vratiti se unazad“, naglasio je ruski diplomata, odgovarajući na pitanje da li nova američka administracija daje neke signale da namerava da sačuva Sporazum o otvorenom nebu.

Rjabkov je podsetio da će, u skladu sa procedurom, nakon usvajanja zakona o raskidanju sporazuma Rusija predati depozitarima notu o predstojećem istupanju, nakon čega će nastupiti šestomesečni period posle koga će Moskva istupiti iz sporazuma.

„Pitanje je da li im je dovoljno mesec i po da ipak donesu određenu odluku u korist očuvanja ili raskidanja sporazuma . Odgovornost je na njima“, podvukao je diplomata.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, a Rusija je 15. januara pokrenula proceduru istupanja iz istog zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala