„Moskovski format“ se obnavlja: Rusija će aktivno učestvovati u rešavanju problema u Avganistanu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaŠef političkog saveta pokreta "Taliban" Šer Mohamed Abas Stanakzaj na zasedanju Moskovskog formata konsultacija o Avganistanu
Šef političkog saveta pokreta Taliban Šer Mohamed Abas Stanakzaj na zasedanju Moskovskog formata konsultacija o Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Rusija planira da obnovi rad „moskovskog formata“ za Avganistan kako bi se mirnim putem rešila decenijska kriza u toj zemlji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Po rečima ruskog ministra, ovaj format u kojem učestvuju sve ključne države regiona, susedi Avganistana i SAD, omogući će da se koordinira pomoć u procesu nacionalnog pomirenja u Avganistanu.

„Kako bude napredovao avganistanski mirovni proces, planiramo da obnovimo rad ovog mehanizma“, saopštio je Lavrov indijskom listu „Hindustan tajms“.

U Avganistanu je u toku rat vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta „Taliban“ koji je ranije kontrolisao ruralne teritorije, a sada se nalazi u ofanzivi na velike gradove. Vojska i policija Avganistana izvode zajedničke operacije u celoj državi u borbi protiv terorizma. U prestonici Katara, Dohi, 12. septembra 2020. godine počeli su mirovni pregovori avganistanske Vlade i „Talibana“.

Pre toga, krajem februara prošle godine, na ceremoniji u Kataru, SAD i „Taliban“ su potpisali prvi za 18 godina rata mirovni sporazum koji predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak unutrašnjeg dijaloga u toj zemlji.

Ranije su u Moskvi održavane konsultacije, takozvani „moskovski format“, gde je Moskva dala mogućnost vladi Avganistana i talibanima da razgovaraju, gde je vršila samo posredničku ulogu, ali u pregovorima nisu učestvovali predstavnici drugih država. U Moskvi je martu održana konferencija proširene „trojke“ za Avganistan (Rusija, SAD, Kina i Pakistan) uz učešće avganistanskih strana.

Ruski ministar Sergej Lavrov danas se nalazi u radnoj posedu Nju Delhiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala