MMF povećao prognozu rasta svetskog BDP-a na šest odsto

CC0 / piksabej / Ekonomija
Ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond (MMF) podigao je procenu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu na 6,0 odsto u odnosu na januarsku prognozu od 5,5 procenata, saopštila je Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

Predstavljajući novo, aprilsko izdanje MMF-a "Globalni ekonomski izgledi 2021", Gopinatova je u onlajn obraćanju navela da je povećanje prognoze rasta globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) zasnovano na neviđenoj fiskalnoj podršci vlada domaćim privreda u okviru odgovora na korona pandemiju, preneo je Tanjug.

U tom kontekstu je posebno apostrofirala ogroman, nedavno usvojeni paket ekonomskih stimulusa SAD od 1,9 biliona dolara.

Dodala je da je na poboljšanje izgleda svetskog BDP-a uticalo i ubrzanje oporavka američke privrede, kojoj MMF sada predviđa rast za 2021. od čak 6,4 procenta, najbrži od početka osamdesetih godina prošlog veka.

Gopinatova je rekla da se sa okončanjem moratorijuma na otplatu kredita očekuje nagli skok nelikvidnosti preduzeća širom sveta, kao i da će se privrede suočiti sa teškoćama kada vlade prestanu sa pružanjem finansijske pomoći.

Prema novoj proceni Fonda, svetska ekonomija je pala prošle godine za 3,3 odsto, što je manje od prvobitno projektovanog pada u januaru od 3,5 procenata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala