Reakcija Zapada razočaravajuća: Lavrov optužio Kijev za kršenje svih sporazuma o Donbasu

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Reakcija Sjedinjenih Američkih Država i Zapada na ponašanje Kijeva u Donbasu je razočaravajuća, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, optuživši Kijev da krši sve sporazume o Donbasu.
„Što se tiče izjava ukrajinskog rukovodstva, o tome je bilo mnogo analitičkih članaka, izveštaja. To nas zabrinjava, govorimo o tome i našim evropskim kolegama i nadamo se da i u Vašingtonu postoji odgovarajuće razumevanje onoga što se dešava. Na veliku žalost, zasad su razočaravajući postupci i reakcije naših zapadnih kolega na izgradnju vojne strukture i prebacivanje vojske na kontakt-liniju u Donbasu. Naše zapadne kolege, sudeći po svemu, kao i ranije polaze od toga da je na svaki mogući način potrebno podržavati ukrajinsku vlast, između ostalog, i u njenim apsolutno neprihvatljivim postupcima i izjavama“, rekao je šef ruske diplomatije na pres-konferenciji nakon sastanka sa svojim indijskim kolegom u Delhiju.

Lavrov je precizirao da Kijev krši sve Minske sporazume, dok Zapad nastavlja da ga podržava.

„I kada predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i oni koji su odgovorni za rad u 'normandijskom formatu' i rad kontakt-grupe za Donbas stalno izjavljuju da su Minski sporazumi neophodni samo za održavanje zapadnih sankcija protiv Rusije, ili zahtevaju njihovu reviziju, ili predlažu kršenje dogovorenih formata, pozivaju otvoreno proukrajinske predstavnike u normandijski format i kontakt-grupu. Sve to je žalosno“, rekao je Lavrov.

Međutim, Lavrov se nada da će Zapad ipak zahtevati od ukrajinskog predsednika da poštuje Minske sporazume.

„Kijev je sa kritikovanja političkih okvira rešavanja krize u Donbasu prešao na pretnje vojnim akcijama, i nadam se da će to ipak pomoći da se uzdrma ta blagonaklonost u evropskim prestonicama i da će oni ipak zahtevati od gospodina Zelenskog da u potpunosti realizuje Minske sporazume kako bi se zapravo u praksi sprovodili kroz dijalog sa Donjeckom i Luganskom, kako to i zahteva kompleks mera za realizaciju Minskih sporazuma, kako bi se eliminisale pretnje u sferi bezbednosti, prekinula granatiranja civilnog sektora, usled koga ginu civili“, rekao je Lavrov.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je realnost na kontakt-liniji u Donbasu zastrašujuća, provokacije ukrajinske vojske su višestruke. 

Prethodno je pres služba Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila da je zvanični Vašington obećao da će podržati Kijev u slučaju zaoštravanja situacije u Donbasu. Ministar odbrane Ukrajine je izjavio da je njegov američki kolega naglasio da „u slučaju eskalacije ruske agresije Sjedinjene Američke Države neće Ukrajinu ostaviti samu“. Nakon toga je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden tokom razgovora sa ukrajinskim kolegom potvrdio da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine pred „ruskom agresijom“ na Krimu i u Donbasu.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine. U januaru 2015. godine Vrhovna Rada je usvojila izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Pogled šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na spoljnu politiku bio je i tema emisije „Novi Sputnjik poredak“ Nikole Vrzića:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala