Krivokapić dostavio Skupštini predlog za razrešenje ministra Leposavića

© Sputnik / Nebojša PopovićZdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore
Zdravko Krivokapić u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini predlog za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog izjave o Srebrenici, javljaju podgorički mediji.

U obrazloženju predloga, Krivokapić je naveo da je javno delovanje Leposavića od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020, pišu "Vijesti".

Podsetimo, Leposavić je ranije izjavio da će priznati da je u Srebrenici počinjen zločina genocida „kada se to nedvosmisleno utvrdi“ i osporio je legitimitet suda u Hagu gde je suđeno za Srebrenicu. 

Dr Vladimir Leposavić - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Gori Fejsbuk: Pobuna protiv Krivokapićevog zahteva za smenu Leposavića

Krivokapić u predlogu za razrešenje ministra Leposavića podseća da je Sporazum, koji su potpisali Krivokapić (koalicija "Za budućnost Crne Gore"), Aleksa Bečić ("Mir je naša nacija") i Dritan Abazović ("Crno na bijelo") bio programski osnov za formiranje 42. Vlade Crne Gore.

Njime je, kako navodi, pored ostalog, predviđeno da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno priznate obaveze, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

"U tom smislu uvažavanje međunarodnih sudskih instanci od suštinske je važnosti za prihvatanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva EU", naveo je Krivokapić u obrazloženju predloga.

Dodaje da je Leposavić odgovarajući na pitanje u Skupštini, koje je glasilo: "Da li ste Vi, kao ministar pravde, koji je između ostalog zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate da se u Srebrenici dogodio genocid i da li bi se poklonili žrtvama Srebrenice?", relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugodlsviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao delo genocida.

"Takvim činom se doprinosi rastu međuetničkih tenzija u Crnoj Gori, naročito u odnosu na pojedine manjinske narode, što je nedopustivo, jer se radi o ministru koji je bio dužan da se stara o unapređenju njihovog položaja u crnogorskom društvu i narušava se obaveza Crne Gore proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojoi se Crna Gora obavezala na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnom sudu za bišu Jugoslaviju", naveo je Krivokapić.

U obrazloženju se dodaje da se na taj način iskazuje nepoštovanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i Deklaracije o njenom prihvatanju koju je 2009. prihvatila Skupština Crne Gore, ugrožava međunarodni ugled države Crne Gore i same Vlade kojoj pripada Leposavić. 

Lider stranke Demokratski front u Crnoj Gori, Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Mandić: Leposavića mogu smeniti samo u zagrljaju sa Milom

"Vlada čiji sam predsednik ne pretenduje da sudi o događajima koji su se odigrali dve i po decenije pre njenog konstituisanja. Osnovne ideje, afirmisane Ekspozeom mandatara prilikom izbora Vlade, jesu sveopšte pomirenje u društvu, okrenutost ka budućnosti i afirmacija zakonitosti u radu javno-pravnih organa", piše u obrazloženju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala