Kremlj objasnio koliko je Arktik važan za Rusiju

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaVojnik Severne flote upravlja oklopnim transporterom BTR-80
Vojnik Severne flote upravlja oklopnim transporterom BTR-80 - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Prisustvo na Arktiku – neophodan element ruske vojne infrastrukture, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Vrhovni komandant zaista smatra da je rusko vojno prisustvo na Arktiku apsolutno neophodan element vojne infrastrukture. Arktička zona je veoma važan region Ruske Federacije. To se tiče i naših granica i naše ekonomske zone. Raste ekonomski potencijal iz godine u godinu. Znate da postoje veliki planovi razvoja u arktičkoj zoni. Realizacija ide svojim tokom“, odgovorio je Peskov na pitanje, koliko predsednik smatra neophodnim vojno prisustvo na Arktiku.

„Što se tiče zabrinutosti američkih kolega, ne treba zaboraviti da se sama Amerika nikad nije odrekla svog prisustva u arktičkoj zoni, nikad nije smanjila pažnju na arktičku zonu. Uvek smo to primećivali i smatramo da ne treba da ignorišemo tako važan region“, zaključio je on.

Ranije je Si-En-En objavio da Rusija na Arktiku poseduje „neviđenu vojnu moć“ prikazao satelitske snimke kompanije „Maksar“, gde se vide novi i modernizovani ruski objekti u regionu. Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države pomno prate ruske aktivnosti na Arktiku i nameravaju da brane svoje nacionalne interese u regionu.

Kakva je ruska strategija za Arktik i šta je arktički hektar saznajte u autorskoj emisiji glavne urednice srpske redakcije Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala