Kremlj: Navaljni će dobiti svu neophodnu medicinsku pomoć ako je bolestan

© Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni u sudu
Aleksej Navaljni u sudu - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
U slučaju bolesti, bloger Aleksej Navaljni će dobiti neophodnu medicinsku pomoć, predviđenu pravilima Federalne kazneno-popravne službe (FSIN), rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući vest o pogoršanju zdravstvenog stanja Navaljnog u zatvoru.

 

„Vi i ja imamo različite informacije o tome da li je konkretno taj zatvorenik smešten u medicinsku ustanovu ili nije“, primetio je Peskov, istakavši da je to pitanje isključivo prerogativ FSIN.

„Tamo se sprovode sve neophodne mere. Naravno, ne može biti govora o nekakvim posebnim uslovima za jednog od zatvorenika“, istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, postoje određena pravila, između ostalog, i kada se radi o postupanju sa zatvorenicima koji su bolesni.

„Stoga, ako se zaista radi o bolesti, onda će lečenje biti pruženo na odgovarajućem, propisanom nivou“, rekao je Peskov.

Takođe je dodao da nije upoznat sa time da li je ruski lider primio pismo predstavnika organizacije za zaštitu ljudskih prava „Amnesti internešnal“ (Amnesty International) koje se tiče uslova u kojima Navaljni boravi u zatvoru.

Ranije je uprava Federalne kazneno-popravne službe (FSIN) za Vladimirsku oblast saopštila da ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni u zatvoru dobija svu neophodnu medicinsku pomoć

Ranije je Navaljni, koji se nalazi u zatvoru u gradu Pokrov u Vladimirskoj oblasti, objavio štrajk glađu sa zahtevom „da se ispoštuje zakon i da se omogući poseta izabranog lekara“. Kako je saopštio, njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo. Ranije se žalio da mu čuvari ometaju san.

Podsetimo, Simonovski sud u Moskvi doneo je odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Inače, Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala