„Belorusija pod uticajem Rusije“: Ukrajina odbila da pregovore o Donbasu vodi u Minsku

© Flickr / dr_trMinsk, Belorusija
Minsk, Belorusija - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Kijev neće slati članove svoje delegacije u Trilateralnoj kontakt-grupi o Donbasu u Minsk, saopštio je ministar za pitanja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Aleksej Reznikov.
„Saopštili smo da nećemo učestvovati u zasedanju kontakt-grupe ukoliko se odjednom ukine karantin i bude predloženo da se konsultacije, kao i ranije, nastave u Minsku. Objasnili smo da ukrajinska delegacija neće slati svoje članove delegacije u Minsk. Ipak će morati da potraže drugu zemlju, drugi grad“, rekao je Reznikov na televiziji „ICTV“.

Međutim, razlog nisu protesti u Minsku, nego, kako je rekao, činjenica da je „Belorusija danas pod uticajem Rusije“ i Ukrajina „nema poverenja u tu zemlju“.

Šef delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas i prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk prethodno je izjavio da ne isključuje mogućnost prenosa platforme za pregovore iz Belorusije u Švedsku, ukoliko propadne prilika za vođenje dijaloga u Minsku zbog protesta.

Istovremeno, opunomoćenik samoproglašene Donjecke narodne republike u kontakt-grupi za rešavanje sukoba u regionu, ministarka spoljnih poslova DNR Natalija Nikonorova izjavila je da postoji prilično velika verovatnoća da se obnove aktivna vojna dejstva u Donbasu.

„Teško je dati prognoze. Verovatnoća za obnavljanje aktivnih ratnih dejstava je prilično visoka. Sudeći po javim izjavama i postupcima koje preduzima Ukrajina, verovatnoća da se to dogodi veća je nego prošle godine“, precizirala je Nikonorova.

Zvaničnici DNR su saopštavali da se povećavaju napadi ukrajinskih snaga. Šef republike Denis Pušilin ne isključuje mogućnost ofanzive Kijeva na Donbas.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optižuju za pogoršanje situacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala