Amerika spremna da obnovi sporazum sa Rusijom o sprečavanju incidenata na moru i nebu

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ministarstvo odbrane Ukrajine / Vojne vežbe "Morski povetarac" na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD
Vojne vežbe Morski povetarac na Crnom moru u kojima učestvuju brodovi Ukrajine, Gruzije, Rumunije, Turske, Letonije i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Načelnik štaba američke Ratne mornarice, admiral Majkl Gildej spreman je da razmotri ideju o modernizaciji Sporazuma o sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru, koji su Moskva i Vašington sklopili 1972. godine.
„Što se tiče Sporazuma o incidentima na moru (INCSEA), uvek razmišljam o tome na koji način se može bolje delovati. Stoga, ako i Rusi imaju slično mišljenje, otvoren sam za razgovor“, rekao je Gildej, odgovarajući na pitanje novinara da li je američka strana spremna da podrži poboljšanje spomenutog sporazuma.

Admiral je takođe potvrdio da će se u toku ove godine održati nove rusko-američke konsultacije na kojima će se razmatrati primena sporazuma. Ratne mornarice Rusije i SAD takve konsultacije održavaju svake godine.

„Smatram da bi trebalo da budemo otvoreni i transparentni na bilo koji način koji omogućava da se poveća bezbednost na moru, da se izbegnu incidenti koji mogu naštetiti mornarima obe zemlje“, naglasio je Gildej.

Takođe je ukazao na primer pozitivne saradnje rusko-američke strane

„Na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se sedam ljudi, od kojih su deo Amerikanci. Isto toliko je kosmonauta iz Rusije. Smatram da je to veoma dobar primer koji dopunjuje ono što svakodnevno čitamo o trvenjima između naših zemalja. To je primer da smo u stanju da  delujemo zajedno na veoma pozitivan način. I to je moćan primer“, zaključio je admiral.

Podsetimo, ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao da je Moskva spremna da radi sa Vašingtonom na modernizaciji mehanizama kontrole opasnih situacija i sprečavanju incidenata koji mogu inicirati upotrebu nuklearnog oružja. Rusija je iznela „konkretne ideje“ o modernizaciji sporazuma iz 1972. godine, precizirao je Rjabkov.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala