Američki list: SAD šalju na otpad avione koji su korišćeni za izviđanje iznad Rusije

CC BY-SA 2.0 / Airwolfhound / RC-135U - RAF MildenhallAmerički izviđački avion RC-135U
Američki izviđački avion RC-135U - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Pratite nas
Američko ratno vazduhoplovstvo donelo je odluku da povuče iz upotrebe avione koji su se skoro 30 godina koristili za izviđačke letove iznad Rusije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, piše „Volstrit džurnal“.

Kako se navodi, takvi postupci pokreću pitanja o tome da li predsednik SAD Džo Bajden planira da se vrati Sporazumu o otvorenom nebu sa Rusijom.

Prema mišljenju člana Predstavničkog doma SAD Dona Bekona, penzionisanog brigadnog generala Ratnog vazduhoplovstva SAD, čini se da takvi potezi zatvaraju put ka vraćanju Sporazumu.

„Te letelice su stare skoro 60 godina, njihovo korišćenje je preskupo. Nakon što ih dostave na otpad, rastaviće ih na delove i iseći za metalni otpad“, rekao je Bekon.

Predstavnica Ratnog vazduhoplovstva SAD, na koju se list poziva, saopštila je da dva aviona OC-135B više nisu potrebna i da će narednih meseci biti poslati na otpad u bazi Devis Montan u Arizoni.

„S obzirom da više ne postoje zahtevi za letove OC-135B, američko Ratno vazduhoplovstvo počelo je da sprovodi mere za standardnu reciklažu opreme u skladu sa pravilima“, izjavila je ona.

Međutim, kako list navodi, predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD je saopštio da aktuelna američka administracija ipak razmatra pitanje vraćanja Sporazumu o otvorenom nebu i da razgovara o tome sa saveznicima.

„Donećemo odluku blagovremeno, i ona nije povezana sa planiranim akcijama koje se tiču tehnike koja zastareva“, rekao je on.

Prethodno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da Sjedinjene Američke Države i saveznici imaju nešto više od mesec i po da odluče o sudbini Sporazuma o otvorenom nebu, jer Moskva završava procedure za unošenje u parlament zakona o izlasku iz sporazuma.
Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i predstavljao je jednu od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Do nedavno su potpisnice sporazuma bile 34 države.

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, a Rusija je 15. januara pokrenula proceduru istupanja iz istog zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala