Zelenski i Džonson razgovarali o vojnoj aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom

© AFP 2023 / AARON CHOWNPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i premijer Velike Britanije Boris Džonson na sastanaku u Londonu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i premijer Velike Britanije Boris Džonson na sastanaku u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarali su telefonom o „destabilizujućoj vojnoj aktivnosti“ Rusije na granici sa Ukrajinom, napisao je Džonson na svom nalogu na Tviteru.

„Razgovarao sam večeras sa predsednikom Zelenskim u vezi sa našom zabrinutošću zbog destabilišuće ruske vojne aktivnosti na granici sa Ukrajinom. Potvrdio sam kontinuiranu podršku Velike Britanije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, navodi se u Džonsonovoj objavi.

​Pres služba kabineta Zelenskog takođe je saopštila da su ukrajinski predsednik i britanski premijer razgovarali o situaciji u Donbasu.

„Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, boraveći u zvaničnoj poseti državi Katar, održao telefonski razgovor sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom. Šef države obavestio je britanskog šefa vlade o pogoršanju situacije u Donbasu, povećavanju ruskog vojnog kontingenta u blizini rusko-ukrajinske granice i pokušajima Rusije da poremeti sprovođenje Minskih sporazuma“, navodi se u saopštenju.

Zelenski je kasnije na svom Tviteru objavio da je u razgovoru sa Džonsonom rekao je da „postupci Rusije predstavljaju ozbiljan izazov za bezbednost Ukrajine, država-članica NATO-a i cele Evrope“ i zahvalio britanskom premijeru „na kontinuiranoj podršci.

​Poslednjih dana zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja više puta su izrazili zabrinutost zbog situacije u Donbasu i izveštajima o premeštanju ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom.

S tim u vezi portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da ruska vojska ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji na svetu, a njene jedinice se kreću preko teritorije svoje zemlje u onim oblastima gde je to potrebno vojsci.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala