Svetska energetska scena – SAD pokušavaju i dalje da diriguju /video/

Pratite nas
Članice OPEK+ dogovorile su se da povećaju proizvodnju nafte u maju, junu i julu 2021. godine. Iako zvanično nisu pristupile proširenom sastavu alijanse OPEK, SAD su učestvovale i u ovom dogovoru – Dženifer Granholm, nova američka sekretarka za energetiku, razgovarala je telefonom sa saudijskim ministrom energetike princom Abdulazizom bin Salmanom.

Povećanje proizvodnje, kao i poskupljenje „crnog zlata” odgovara svim naftaškim zemljama – ne samo SAD i Saudijskoj Arabiji već i Rusiji.

A rusko energetsko učešće u svetskoj trgovini je ono što najviše smeta SAD, koje i dalje pokušavaju da diriguju svetskom energetskom scenom.

Amerika, jednostavno, na sve načine pokušava da zaštiti svoje interese – i političke i energetske. Ovo drugo posebno se vidi po tome što su Sjedinjene Američke Države, bez obzira na poteškoće izazvane kovidom i dvosmislene energetske geopolitike prema Rusiji, prema rezultatima iz 2020. godine, ponovo povećale uvoz ruske nafte i naftnih derivata do rekordnog nivoa od 2011. godine, navodi se u dokumentaciji Uprave za energetske informacije američkog Ministarstva energetike.

Politika SAD po pitanju ruskog gasa i dalje je agresivna. Vidi se to po tome što oko lokacije na kojoj se postavljaju cevi za „Severni tok 2“ plove vojni brodovi, nadleću je avioni a pojavila se čak i jedna podmornica. A po pitanju završetka ovog gasovoda oglasio se i NATO.

Istovremeno, na Balkanu, gde od ove godine teče ruski gas kroz cevi „Turskog toka“, SAD su napravile pravu kampanju zbog toga što će Bosna i Hercegovina ubuduće ruski gas umesto preko Ukrajine i Mađarske dobijati preko Turske i Bugarske. Srbija je u svakom slučaju zemlja preko koje se u BiH isporučuje gas. Ono što bi ozbiljne političare svakako trebalo da  zabrine, ili nasmeje, jeste zašto se američka administracija bavi time kako će gas stizati u BiH preko Turske a ne Ukrajine. Uz to, BiH troši simbolične količine ovog energenta.
Ali, treba imati u vidu da i pored svih tih američkih sankcija, pretnji i dušebrižničkih preporuka ruski „Gasprom“ povećava isporuku svoje robe Evropi – u prvom kvartalu ove godine za više od 30 odsto.

Dakle, energetske igre se nastavljaju. A o tome šta sada (kada je pandemija „začinila” svetsku ekonomiju, čini se mnogo više nego sve deklaracije o smanjenju upotrebe fosilnih goriva zbog sprečavanja klimatskih promena) sve to znači za petrolejski biznis i, ne samo glavne aktere, već i ovako male potrošače, poput BiH, pa i Srbije – u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa energetičarom Milošem Zdravkovićem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala