Stejt department: SAD tražile od Rusije objašnjenja za „provokacije“ na granici sa Ukrajinom

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države zatražile su od Rusije objašnjenje za izveštaje o navodnim „provokacijama“ u blizini istočne granice Ukrajine, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
„Tražili smo od Rusije da pruži objašnjenje za ove provokacije... međutim, što je najvažnije, jasno smo dali do znanja našim ukrajinskim partnerima, kao i Rusiji, da podržavamo Ukrajinu pred ovim zastrašivanjem i agresijom“, rekao je Prajs na redovnom brifingu.

Portparol Stejt departmenta naglasio je da Sjedinjene Američke Države smatraju postupke Rusije, uključujući „nagomilavanje snaga u blizini granice sa Ukrajinom“, „eskalacijom situacije“ od strane Moskve, ali nije odgovorio na pitanje da li Vašington vidi „pretnju“ u premeštanju snaga suverene države na sopstvenoj teritoriji.

Pripadnici jurišne inženjerske jedinice u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Kijev tvrdi: Rusija nagomilava snage duž naše granice

Ranije je Bela kuća saopštila da je američki predsednik Džo Bajden u prvom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim ponovo potvrdio podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu pred „kontinuiranom ruskom agresijom“.

Komentarišući američke optužbe da Rusija navodno premešta trupe na granicu sa Ukrajinom, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Rusija na svojoj teritoriji preduzima korake koje smatra potrebnim, a „neki američki signali nemaju ni najmanje veze sa tim“ i „mi ove signale potpuno zanemarujemo“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala