„Sputnjik Ve“ štiti od južnoafričkog soja kovida bolje nego „Fajzer“

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Zaključci američkih naučnika o relativno niskoj efikasnosti vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) protiv južnoafričkog soja virusa korona su slabi, ruski preparat štiti od ovog soja bolje od vakcine „Fajzer“, izjavio je za Sputnjik izvor blizak Istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“.
„Važno je napomenuti da rad o kome se raspravlja još uvek nije prošao postupak stručne recenzije (u pitanju je pretprint čija se konačna verzija može razlikovati), a osim toga, jedan od tri glavna autora članka ima očigledan sukob interesa, jer je član savetodavnog odbora kompanije ‘Fajzer/BioNteh’ za varijante virusa korona“, primetio je izvor.

„Ali i pored toga vakcina ‘Sputnjik Ve’ se pokazala kao najefikasnija vakcina u smislu neutralizujuće aktivnosti protiv različitih sojeva virusa – otpornost na najproblematičniji ‘južnoafrički soj’ bila je znatno veća nego kod ‘Fajzera’“, naglasio je sagovornik agencije.

Zaključke dobijene u članku sagovornik agencije nazvao je „vrlo slabim“, budući da je nemoguće, bez značajnih rezervi, preneti podatke surogat testa na situaciju sa samim virusom SARS-CoV-2, a posebno rezultate na dodatnim pokazateljima.

„Takođe je čudno da konsultanti kompanije ‘Fajzer’ u istom članku ne navode podatke na istom testu za vakcinu ‘Fajzer’“, naveo je on.

Ruski lekari - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2021
Ruski naučnici izdvojili novu verziju južnoafričkog soja korone

„Ne može se poverovati da je to urađeno slučajno, sa takvom pedantnošću u navođenju podataka. U zaključku bih želeo da se zahvalim autorima članka. Njihova nezavisna visoka ocena još jednom je dokazala pouzdanost već objavljenih podataka i efikasnost vakcine ‘Sputnjik Ve’“, zaključio je sagovornik.

Ranije je grupa američkih naučnika na sajtu „MedRxiv“ objavila pretprint istraživanja, prema kome je ruska vakcina „Sputnjik Ve“ manje efikasna protiv južnoafričkog soja virusa korona nego protiv drugih sojeva.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je registrovana u 59 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala