SAD uvode sankcije turskom preduzeću zbog saradnje sa Rusijom

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaSistem S-400
Sistem S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uvode sankcije turskoj državnoj instituciji i četvorici zvaničnika zbog veza sa ruskim odbrambenim sektorom, navodi se u obaveštenju na sajtu američkog Saveznog registra.

Obaveštenje će biti zvanično objavljeno i stupiti na snagu 7. aprila.

Sankcije su uvedene Upravi za odbrambenu industriju „SSB“, kao i četvorici službenika koji rade u njoj, uključujući šefa uprave Ismaila Demira.

Sankcije su uvedene prema Zakonu o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija. U tekstu obaveštenja se ne pominju ruski sistemi PVO S-400, za čiju kupovinu su Sjedinjene Američke Države pretile Turskoj sankcijama.

Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2020
Turska najavila kontramere zbog američkih sankcija

Za „SSB“ će sankcije značiti zabranu izvoza iz SAD i kredite na više od 10 miliona američkih dolara. Četiri zvaničnika turske vlade neće moći da uđu u Sjedinjene Američke Države, njihova imovina, koja se nađe pod američkom jurisdikcijom, biće blokirana, a Amerikancima će biti zabranjeno obavljanje bilo kakvih transakcija sa njima.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija. Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala