Rusija: Amerika želi da nas kazni jer vodimo nezavisnu politiku

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kameni most i Kremlj u Moskvi
Pogled na Kameni most i Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Vašington povećava pritisak na „Severni tok 2“, kako se izgradnja gasovoda bliži kraju, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Pankin u intervjuu Sputnjiku.

Pankin naglašava da jednostrane sankcije, često sa eksteritorijalnim efektom, koje se uvode bez odobrenja SB UN, odavno izazivaju ljutnju, ne samo Rusije, već i zvaničnih, poslovnih i društvenih krugova većine evropskih država.

„U Berlinu, Beču i drugim prestonicama ne razumeju zašto energetska politika država EU treba da se reguliše iz Vašingtona? Zašto Evropa treba da odustane od profitabilnog gasovoda i isporuka njim?“, zapitao je zvanični.

Diplomata je podsetio da je „Severni tom 2“ čisto ekonomski projekat koji je u interesu kako Rusije tako i Evrope.

„Gasovod obezbeđuje sigurne isporuke gasa, najkraćim putem, po konkurentnim cenama u države EU. Pri tome, prirodni gas u perspektivi se može iskoristiti za uvođenje novih energetskih tehnologija, uključujući i proizvodnju vodonika. Na takav način, u strateškom planu „Severni tok 2“ će ojačati energetsku bezbednost Evrope u decenijama koje dolaze. To shvataju i naši evropski partneri. Upravo zato, zainteresovane strane za projekat se čvrsto zalažu za završetak gasovoda i ne slažu se sa američkim diktatom“, ukazao je on.

Pankin je nazvao nezakonitim pokušaje miniranja završetka gasovoda „Severni tok 2“.

„Polazimo od toga da će se novi gasovod eksploatisati u sladu sa aktuelnim pravnim normama. Politizacija ovog pitanja je opasna i samo šteti normalnom razvoju ekonomske saradnje“, rekao je on.

Diplomata je naglasio da Zapad koristi svaki izmišljeni razlog za uvođenje sankcija protiv Rusije - od „trovanja“ Alekseja Navaljnog do „mešanja“ u tuđe izbore.

Prema rečima zamenika ministra, radi se o pokušaju da se kazni Rusija za svoj nezavistan i čvrst stav u međunarodnim stavovima.

„Svake nedelje slušamo izjave predstavnika američke administracije da žele da nateraju našu državu da „plati cenu“ za neprijateljske akcije“, naveo je on.

Pankin je izjavio da Rusija radi na merama u slučaju preduzimanja neprijateljskih koraka protiv njenog suverenog duga.

„Kao i do sada, reagovaćemo pravovremeno i adekvatno, polazeći od interesa stabilnosti ruske ekonomije i finansijskog sistema“, rekao je Pankin.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala