Putin potpisao zakon o pravu predsednika da se kandiduje za još dva mandata

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji inauguracije u Kremlju
Predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji inauguracije u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zakonodavstvo o izborima i referendumima usklađuje sa izmenama Ustava Ruske Federacije i, između ostalog, daje aktuelnom šefu države pravo da se ponovo kandiduje.

Odgovarajući dokument objavljen je na zvaničnom internet portalu za pravne informacije.

Brojne odredbe zakona razvijene su u skladu sa izmenama ustava. Prema jednoj od novina osnovnog zakona, ograničenje broja mandata tokom kojih isto lice može da bude na mestu predsednika Ruske Federacije primenjuje se na aktuelnog šefa države ne uzimajući u obzir njegove prethodne predsedničke mandate. Na taj način se aktuelnom predsedniku omogućava da bude predsednik još dva mandata.

Ovim dokumentom se utvrđuje da državljanin Ruske Federacije koji ima najmanje 35 godina i koji ima stalno prebivalište u zemlji najmanje 25 godina, a takođe nema i nikada ranije nije imao državljanstvo ili dozvolu boravka druge države, može biti izabran za šefa države. Ova odredba se ne odnosi na Ruse „koji su ranije imali državljanstvo države koje je usvojeno ili čiji je deo usvojen u Ruskoj Federaciji u skladu sa saveznim ustavnim zakonom“.

Ranije su ovaj zakon usvojila oba doma parlamenta ─ Savet Federacije i Državna duma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala