Partija bugarskog ministra koja insistira na sovjetskom „poreklu“ Makedonaca nije ušla u parlament

CC BY 2.0 / EU2017EE Estonian Presidency / Raul Mee / Krasimir KarakachanovMinistar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov
Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Potpredsednik bugarske vlade, ministar odbrane i lider VMRO BND Krasimir Karakačanov prokomentarisao je najnovije informacije Centralne izborne komisije o parlamentarnim izborima i zahvalio svim glasačima koji su glasali za stranku.

Prema njegovim rečima, njegova partija će nastaviti da se bavi onim čime se bavila poslednje četiri godine: da brani koncept porodice, da se bavi bezbednosnim pitanjima i podizanjem prihoda. VMRO BND će nastaviti da brani interese Bugarske koji se tiču Severne Makedonije.

„Nastavićemo da štitimo interese Bugarske u Makedoniji na svaki mogući način, jer tamo ne može biti nikakvog kompromisa! Glavu gore, prijatelji! Ne dajte se! VMRO nije uspeo da pobedi u ovoj bici, ali sada je pred nama ‘rat’, rat za ono najvrednije – Bugarsku“, napisao je Karakačanov na svojoj stranici na Fejsbuku.

U nedelju su u Bugarskoj održani parlamentarni izbori. Nakon obrade 77,05 odsto glasačkih listića, VMRO BND verovatno neće ući u Narodnu skupštinu, jer je dobio samo 3,55 odsto od potrebnih četiri odsto glasova.

Za četiri godine rada Karakačanov je uspeo da pokrene i završi nekoliko projekata modernizacije vojske: 2019. godine Bugarska je potpisala sporazum o kupovini osam američkih F-16 i pregovara o kupovini novih oklopnih vozila i patrolnih brodova. Ministar je više puta pokrenuo pitanje potrebe vraćanja vojne obaveze u zemlju, koja je u Bugarskoj ukinuta 2008. godine.

Još jedna tema u kojoj Karakačanov aktivno učestvuje je rešavanje sporova sa susednom Severnom Makedonijom i njeno pristupanje Evropskoj uniji. Podsetimo, Bugarska je u jesen 2020. blokirala početak pregovora o pristupanju svojih suseda u EU, jer ta zemlja ne ispunjava uslove dogovora o prijateljstvu između Sofije i Skoplja iz 2017. godine i ne pristaje da prizna poreklo svoje nacije i jezika kao bugarske. Kako je potpredsednik vlade više puta izjavljivao i makedonski identitet i „makedonski“ jezik izmislila je Moskva 1944. godine, a kasnije je ideja o postojanju takve nacije i jezika uspostavljena zahvaljujući Jugoslaviji.

Sporne izjave Krasimira Karakačanova bile su tema Dušana Prorokovića u emisiji „Prorok“:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala