„Niko tada nije znao za Hrvatsku, Tuđman je bio u pravu“ /video/

© AP Photo / Andriy LukatskyZdravko Mamić
Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Zdravko Mamić, bivši prvi čovek Dinama iz Zagreba, otkrio je da je Franjo Tuđman, nekadašnji hrvatski predsednik, koristio sport da bi promovisao hrvatsku državu.

Mamić je gostovao u Podkast inkubatoru gde je u višesatnom razgovoru odgovarao na brojna pitanja.

„Kada sam odlazio u Ameriku sa sinom niko nije znao za Hrvatsku. Povezivali su je sa Jugoslavijom, a znali su o čemu se radi tek na pomen Davora Šukera i Kroacije. Tuđman je tako promovisao državu, Goran Ivanišević je nosio šahovnicu na znojnici, Toni Kukoč je radio u košarci šta je već radio...“, istakao je Mamić.

Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Mamić za Sputnjik: Zvezda se bori s kosturima iz ormara, a Dinamo s domaćim izdajicama

Jedna od promena je i promena imena FK Dinamo u FK Kroacija.

„Danas smatram da se Dinamo trebalo da se zove Kroacija i da je Tuđman bio u pravu. Nisam populista. Rastao sam s Dinamom, ginuo sam za klub. Volim Dinamo i to ime, ali znam da je ime Dinamo od '45, jer su komunisti tada celom Evropom davali klubovima ime Dinamo“, naveo je Mamić.

On je istakao i da je to istorijska činjenica.

„To što Dinamo nikada nije bio komunistički to je drugi par opanaka. Uvek je bio hrvatski. Komunisti su mu oduzeli ime Građanski i stavili ime Dinamo. Takođe, kada se rušila Jugoslavija '89. i '90. Bed blu bojsi su vikali sa severne tribine 'Građanski, Građanski' i Stipe Šuvar“, podsetio je Mamić.

Dalje, naveo je da je rezultat toga „najveća glupost“.

„Onda je zbog kompromisa nastala najveća glupost HAŠK Građanski. Da je Tuđman tada rekao Kroacija i to bi bilo najbolje. Ili da je rekao Građanski to bi bila istorijska istina jer je Dinamo sledbenik Građanskog. I danas bi bio za Kroaciju kada znam za Tuđmanovu ideju jer tada niko nije znao za Hrvatsku”, istakao je Mamić.

► Mamić u žestokom kontranapadu – pada hrvatsko pravosuđe?!

► Mamić van sebe: Plačem od sreće! /video/

► Mamić održao burnu konferenciju za medije i „potkačio“ dvojicu fudbalera /video/

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala