Niko nikada kao Nikola Jokić

© AFP 2023 / MIKE EHRMANNNikola Jokić na liniji slobodnih bacanja
Nikola Jokić na liniji slobodnih bacanja - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, u noći između nedelje i ponedeljka ispisao je istoriju NBA postavši centar sa najviše utakmica sa deset ili više asistencija.

Centar reprezentacije Srbije ostvario je čak 16 asistencija u pobedi Denvera nad Orlandom, čime je upisao 81. utakmicu sa deset ili više uspešnih dodavanja na jednom susretu.

Rekord je prethodno držao legendarni centar Vilt Čemberlen sa 80 takvih utakmica, a od petog aprila 2021. rekorder je rođeni Somborac i narednih sezona samo će popravljati sopstveni rekord.

Jokić je centar kakvog NBA liga nije videla nikada, što potvrđuje i podatak od čak 80+ utakmica sa 10 ili više asistencija na utakmici.

U prošlosti su neki košarkaši, poput Lerija Birda, izmislili poziciju „point forvard“, odnosno krilni košarkaš koji igra kao plejmejker.

Pojavom Jokića u košarkaški rečnik ubačen je i izraz „point centar“ – centar sa plejmejkerskim sposobnostima.

Uticaj srpskog reprezentativca na svetsku košarku je nemerljiv, sve više timova igra sa centrima kao organizatorima igre, te će Jokić, jednom kada završi karijeru, otići kao igrač koji je imao veliki doprinos za razvitak košarke.

​► Jokić frustriran udario protivnika, sudija ga se uplašio /video/

Jokić dirigovao napadom ekipe – Denver je nezaustavljiv! /video/

Rođena na Kipru, slavu stiče u Americi, ali bira Srbiju: „Nisam se dvoumila, znala sam svoj cilj“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala