Izlaz iz krize u Crnoj Gori: Rekonstrukcija Krivokapićeve vlade

© Foto : www.skupstina.meSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Zahtev crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića za smenom ministra pravde Vladimira Leposavića sasvim sigurno neće naići na blagonaklon odnos, ako ne cele, ono barem jednog dobrog dela većine u crnogorskom parlamentu. Kao logičan izlazak iz krize, podgorički novinar Marko Vešović vidi u rekonstrukciji vlade.

Kroz rekonstrukciju vlade, o čemu je premijer Krivokapić već razgovarao sa delom skupštinske većine, pristupiće se i izboru novog ministra pravde, koji će, prema Vešovićevom mišljenju, biti neko od partijski angažovanih ličnosti, a ne eksperata.

Rekonstrukcija jedino logično rešenje

„Mislim da će se u rekonstrukciji vlade ići na model partijsko – ekspertskog tipa, a ne, kao što je sada slučaj, da sadašnji ministri nemaju nikakav stranački angažman. Verovatno će to biti neka mera kompromisa“, smatra Vešović.

Iako odluka o smeni ministra Leposavića neće naići na blagonaklon odnos u redovima skupštinske većine, naš sagovornik je mišljenja da ona neće dovesti do obaranja vlade zbog, kako kaže, odnosa snaga u parlamentu, u kome je razlika u odnosu između većine i manjine u jednom poslaniku.

„Riskantno je u ovom trenutku praviti neke radikalnije poteze u smislu obaranja vlade. Mislim da se tako nešto neće desiti. Njoj neće biti izglasano nepoverenje. Rekonstrukcija mi deluje kao logično rešenje za izlazak iz ove političke krize“, kaže Vešović.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zatražio je ostavku i pokrenuo postupak smene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog stavova o Srebrenici.

Krivokapić je rekao da je tražio ostavku Vladimira Leposavića, a potom pokrenuo zakonsku proceduru razrešenja. Krivokapić kaže da je poslao poruku Leposaviću „da treba sam da se vadi iz onoga što je zakuvao“ smatrajući da će njegova izjava biti takva da može da amortizuje ono što je rečeno.

„Tražio sam ostavku jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak, to sam uradio i danas želeći da zaštitim prvo integritet ove Vlade. Pošto je Leposavić ostao dosledan svom stavu, doneo sam tešku odluku - predlog o razrešenju člana Vlade na osnovu člana 105, stav tri Ustava Crne Gore, u ovom slučaju ministra Leposavića“, kazao je Krivokapić u vanrednom obraćanju javnosti.

Veliki odjek izjave o Srebrenici

Prema Vešovićevom sudu, premijerovo obrazloženje nije bilo posebno uverljivo. Ipak, priznaje da je Leposavićeva izjava o Srebrenici izazvala veliki odjek u javnosti.

„Činjenica je da je to možda, sasvim nepotrebno dovelo vladu u nezgodnu poziciju. Ona se i onako nalazi u komplikovanoj situaciji, s obzirom na optužbe da radi na podrivanju države Crne Gore koje svakodnevno čujemo od opozicionih stranaka“, objašnjava naš sagovornik.

Takođe je činjenica da je ministru pravde trebalo sugerisati da nije pravi trenutak da na taj način govori, kao što je činjenica da je kao ministar pravde učinio mnogo više u domenu koji pokriva, nego njegov prethodnik u prethodnoj vladi, dodaje Vešović.

O izjavi ministra Leposavića i reakcijama na nju, kao i o njenoj pravnoj utemeljenosti u emisiji „Prorok“ govorio je Dušan Proroković:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala