Ishod parlamentarnih izbora u Bugarskoj ─ novi izbori?

© Sputnik / Alexey VitvitskyIzbori u Bugarskoj
Izbori u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Postoji velika verovatnoća da će u Bugarskoj biti održani vanredni parlamentarni izbori, izjavio je predsednik Udruženja socioloških agencija „Galup interenešenal“ Kinčo Stojčev nakon prebrojavanja većine glasova.

Prema rečima sociologa, vladajuća stranka GERB je nesporni pobednik, dok je partija BSP, koja je u prethodnom parlamentu predstavljala glavnu opoziciju premijerove stranke i bila druga po broju mandata, ozbiljno oslabila svoj položaj.

Međutim, da bi formirao vladu, GERB mora da pronađe koalicionog partnera, što će biti teško, smatra Stojčev.

„Verovatnoća da će doći do novih izbora je značajna, jer je put koji stranke moraju da prođu kako bi približile svoje stavove, veoma dug. U Evropi ima mnogo takvih primera kada na izborima postoji jasan pobednik, ali nije u stanju da formira vladu i preuzme kontrolu. To nije iznenađenje i u potpunosti je normalno“, izjavio je on za „Bugarski nacionalni radio“.

Stojčev je rekao parlamentarna stranka BSP ne razmatra opciju koalicije sa GERB-om, a ni proturska stranka DPS, sa kojom je GERB, prema rečima opozicije, zapravo vladao Bugarskom, takođe neće pomoći vladajućoj partiji. Prema njegovim rečima, čak i ako formiraju koaliciju, to i dalje nije dovoljno za formiranje većine u parlamentu.

Stranka premijera Bojka Borisova je u teškoj situaciji i zbog toga što nove opozicione snage, prema ranijim izjavama, uopšte ne nameravaju da formiraju koaliciju sa GERB-om, već bi se pre ujedinile i formirale novu opoziciju i vladajućoj GERB i prethodnoj opoziciji koju su zastupali socijalisti.

Kako je navedeno, na aktuelnim izborima je nova stranka televizijskog voditelja Slavija Trifonova „Postoji takav narod“ zauzela drugo mesto. Prema preliminarnim procenama, bivši koalicioni partneri VMRO BND i Nacionalni front za spasenje Bugarske (NFSB) nisu dobili potrebnih četiri odsto glasova i neće ući u parlament.

Podsetimo, u nedelju su u Bugarskoj održani parlamentarni izbori. Nakon obrade 77,05 odsto glasačkih listića, vladajuća GERB je, prema podacima Centralne izborne komisije, u koaliciji sa SDS osvojila 25,96 odsto glasova. Nova opoziciona stranka „Postoji takav narod“ osvojila je 18,13 odsto glasova, Bugarska socijalistička partija (BSP) ─ 14,89 odsto, opoziciona koalicija „Demokratska Bugarska“ ─ 9,97 odsto, proturska stranka „Pokret za prava i slobode“ (DPS) ─ 9,38 odsto, a opoziciona koalicija „Na noge! Napolje mafija!“ ─ 4,9 odsto.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala