Američki naučnici: „Sputnjik Ve“ manje efikasan protiv južnoafričkog soja korone

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida
Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) manje je efikasna protiv južnoafričkog soja virusa korona, navodi se u pretprintu istraživanja američkih naučnika objavljenom na sajtu „MedRxiv“.
„Pokazali smo da je krvni serum primalaca vakcine ‘Sputnjik’ u Argentini imao prosečno 6,1 puta smanjenje i 2,8 neutralizujuće aktivnosti protiv mutacije B.1.351 (južniafrički soj) i mutacije E484K respektivno“, navodi se u istraživanju.

Naučnici su naglasili da, iako će vakcina „Sputnjik Ve“ verovatno održati jaku efikasnost u sprečavanju ozbiljnog oblika kovida 19, njihovi podaci pokazuju zabrinjavajuću sposobnost B.1.351 da izbegne odgovor neutralizujućih antitela nakon vakcinacije.

Ranije je direktor Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg izjavio u intervjuu za Sputnjik da vakcina „Sputnjik Ve“ pruža zaštitu od južnoafričkog soja virusa korona, ali da proučavanje ovog pitanja još uvek traje.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala