Afera „rafal“: Misteriozna isplata milion dolara u prodaji francuskih lovačkih aviona Indiji

© Sputnik / Grigori Sisoev / Uđi u bazu fotografijaFrancuski višenamenski avion Rafal
Francuski višenamenski avion Rafal  - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Pratite nas
Francuski proizvođač aviona „Daso“ platio je 1,17 miliona dolara jednoj indijskoj kompaniji prilikom prodaje lovačkih aviona „rafal“ Indiji, vrednih 8,7 milijardi dolara. „Daso“ nije mogao da objasni finansijskim vlastima zbog čega je taj iznos isplaćen.

Indijska vlada premijera Narendre Modija naručila je u septembru 2016. godine od francuskog „Dasoa“ 36 novih lovaca „rafal“. U sklopu tog posla, „Daso“ je platio 1,17 miliona dolara kompaniji iz Indije „Defsi solušns“, ali nije objasnio francuskoj Antikorupcijskoj agenciji čemu je ta isplata tačno bila namenjena, niti je priložio dokumente u vezi sa tim, otkrio je francuski istraživački onlajn medij „Mediapart“.

„Daso“ je naveo da je novac uplatio indijskoj kompaniji za izradu 50 velikih maketa, replika aviona „rafal“. Međutim, kada je Antikorupcijska agencija zatražila dodatna objašnjenja, „Daso“ ih nije dao, a nije čak mogao da dostavi ni fotografije tih navodnih replika.

„Mediapart“ otkriva i da se „Defsi solušns“ ne bavi pravljenjem replika, već sklapa simulatore letenja i optičke i elektronske sisteme za aeronautičku industriju, često po licenci stranih proizvođača.

​Sašen Gupta, vlasnik te kompanije, hapšen je u martu 2019. godine zbog navodnog pranja novca u slučaju koji nije povezan sa prodajom francuskih aviona.

Kako navodi francuski medij, Šarl Dašin, direktor Antikorupcijske agencije, nije ovo saznanje prijavio vlastima, već ga je samo spomenuo u dva kratka pasusa u završnom izveštaju o radu „Dasoa“, koji agencija podnosi francuskom ministarstvu pravde i finansija.

Od potpisivanja sporazuma, kupovina „rafala“ je na meti kritika indijske opozicije. Lider Kongresne partije Rahul Gandi, između ostalih, optužio je premijera Narendru Modija za izdaju i korupciju i tvrdio je da je on posrednik u nabavci za indijskog industrijalca Anila Ambanija i da je Ambani znao za ugovor pre samog ministarstva odbrane.

Francuska je od 2019, kada je počela isporuka aviona, Indiji poslala 21 „rafal“.

Inače, francuski „Mediapart“ poznat je po otkrivanju državnih afera. Tako je 2012. godine otkrio da je bivši libijski Lider Moamer El Gadafi dao milione Nikoli Sarkoziju za predizbornu kampanju, zbog čega se sada sudi bivšem francuskom predsedniku.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala