Ukrajina uvela sankcije Rossotrudničestvu

CC0 / A.Savin / WikiCommons / Zgrada Rossotrudničestva u Moskvi
Zgrada Rossotrudničestva u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski stavio je na snagu odluku Saveza za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju sankcija Rossotrudničestvu, kompaniji „Volga-Dnjepar“ i drugim preduzećima.
„Staviti na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 2. aprila 2021. godine o primeni individualnih specijalnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera (sankcija)“, navodi se u tekstu ukaza.

Ukaz stupa na snagu danom objavljivanja.  

Sankcije su uvedene protiv 11 pravnih lica Ruske Federacije, između ostalog preduzećima „322 Vazduhoplovno preduzeće za remont“, „514 Vazduhoplovno preduzeće“, „Sevastopoljska agregatna fabrika“, „Centar za popravku brodova Daljzavod“,„Sevromaš 2M“, „Snabkom“, „Fabrika za specijalne agregate“, „Specijalna proizvodno-tehnička baza Zvezdočka“.

Sankcije predviđaju blokiranje imovine, ograničavanje trgovinskih operacija, potpuno zaustavljanje tranzita resursa, letova i transporta preko teritorije Ukrajine, sprečavanje povlačenja kapitala iz zemlje, obustavu ispunjenja ekonomskih i finansijskih obaveza, ukidanje ili suspenziju licence, zabranu učešća u privatizaciji, potpunu ili delimičnu zabranu transakcija sa hartijama od vrednosti. Osim toga, sankcije protiv Rossotrudničestva takođe predviđaju zabranu korišćenja radio-frekvencijskog resursa Ukrajine, ukidanje pružanja telekomunikacionih usluga, ukidanje kulturne razmene, naučne saradnje, obrazovne, sportske i druge kontakte, otkazivanje zvaničnih poseta i sastanaka.

Zelenski je 2. aprila saopštio da je Ukrajinski Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu uveo sankcije umešanima u šverc. Prema navodima portala „Ukrajinska pravda“ Savet je uveo sankcije protiv 10 ruskih kompanija i Rossotrudničestva (Federalne Agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju). Direktor Rossotrudničestva Jevgenij Primakov izjavio je za Sputnjik da ta Agencija još nije dobila zvanična obaveštenja o sankcijama od ukrajinskih vlasti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala