„Pratimo situaciju“: Nemačka i Francuska zabrinute eskalacijom situacije u Donbasu

© Flickr / PrachataiMapa Ukrajine
Mapa Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Ministarstva inostranih poslova Nemačke i Francuske izrazila su zabrinutost kršenjima primirja na istoku Ukrajine i izrazile podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine, navodi se u zajedničkom saopštenju MIP dve države.
Nemačka i Francuska su zabrinute porastom broja kršenja primirja, nakon što je situacija od jula 2020. godine na istoku Ukrajine bila stabilna“, navodi se u saopštenju.

Berlin i Pariz „prate situaciju“, posebno kretanje ruskih snaga, i pozdravljaju produžetak mandata posmatračke misije OEBS.

Ministarstva inostranih poslova naglašavaju potrebu poštovanja teritorijalne celovitosti Ukrajine i nastaviće da učestvuju u pregovorima u „normandijskom formatu“.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru te godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala