Poslanica ruske Dume: Ukrajinska vojska nije štit za Donbas, već malj

© REUTERS / Gleb Garanich Ukrajinski vojnici u oklopnim vozilima idu u Donjeckoj oblasti
Ukrajinski vojnici u oklopnim vozilima idu u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Akcije Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu nemaju nikakve veze sa zaštitom ili odbranom, ukrajinska vojska je više poput malja nad glavama stanovnika jugoistočne Ukrajine nego poput štita, smatra članica Komiteta za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Elena Panjina.

Nešto ranije je glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak, povodom 72-godišnjice NATO-a izjavio da je ukrajinska vojska postala „pravi štit“ Evrope. Kako je rekao, ako bi stupila u NATO, ne bi ojačala samo Ukrajinu, već i Alijansu.

S tim u vezi, poslanica ruske Dume je rekla da Homčak očigledno prati tradiciju svojih prethodnika.

„On prati tradiciju bivšeg ministra odbrane Ukrajine Valerija Geleteja, bivšeg načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktora Muženka, nekadašnjeg ukrajinskog sekretara Odbora za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksandra Turčinova, kao i njihovog šefa – bivšeg predsednika Petra Porošenka. Svojevremeno su ti državnici i vojna lica iznosili mnoštvo nerazumnih i komičnih izjava. Obećali su da će organizovati vojnu paradu ukrajinskih Oružanih snaga u Sevastopolju, optuživali su Rusiju za upotrebu hemijskog oružja i napade iz svemira. Naravno, najviše se Homčakova izjava preklapa sa rečima Porošenka o ukrajinskoj vojsci kao 'najjačoj u Evropi'“, podsetila je Panjina.

Prema njenim rečima, pored komičnog efekta koji takve izjave imaju, nažalost postoji i razlog za brigu.

Panjina smatra da trenutne akcije ukrajinskih Oružanih snaga u Donbasu nemaju nikakve veze sa zaštitom ili odbranom, da su ukrajinske snage u regionu tri puta brojnije od ustanika i da ne predstavljaju „štit, već malj, kojim kijevski režim maše nad glavama stanovnika Donbasa“.

S tim u vezi, poslanica je primetila da sve to veoma podseća na ponašanje bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija koji je napao Južnu Osetiju, a zatim u panici pokušao da proguta svoju kravatu. Šteta je što se čini da njegovo iskustvo nije ničemu naučilo sadašnje ukrajinske vojskovođe, dodala je Panjina.

Podsetimo, predstavnik Narodne milicije DNR saopštio je u subotu da je u napadu bespilotne letelice ukrajinskih snaga na samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) poginulo dete, dok je jedna žena ranjena.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru te godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala