Podvižnik Dejan i heroji sa Košara: Bitka za malog Stevana

© Sputnik / Lola ĐorđevićDejan Bogosavljević s herojima sa Košara
Dejan Bogosavljević s herojima sa Košara - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Dejana Bogosavljevića iz boljevačkog sela Bačevica, koji je 24. marta 2021, simbolično na dan početka NATO bombardovanja SRJ, krenuo peške od Kelebije do Jarinja u humanitarnu akciju prikupljanja novca za lečenje jedanaestogodišnjeg Stevana Kalinovića, u Kraljevu su dočekali učesnici bitke na Košarama.

Oni su prvo upalili sveće kod Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, a potom posetili mural posvećen sećanju na stradale heroje sa Košara.

Na muralu dugačkom 25 metara oslikanom na spoljnom zidu Atletskog stadiona kraj Ibra kao znak spomena i sećanja nalaze se likovi tragično nastradalih učesnika bitke na Košarama – Milosava Jovšića i Nedžada Bilalovića iz Kraljeva, Srđana Košanina iz Ušća na Ibru i Ninoslava Vojvodića iz Peći.

© Sputnik / Lola ĐorđevićDejan Bogosavljević kod Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918. godine
Podvižnik Dejan i heroji sa Košara: Bitka za malog Stevana - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Dejan Bogosavljević kod Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine 1912-1918. godine

Za Stevanov prvi korak

Dejan Bogosavljević krenuo je peške iz Bačevice zbog jedanaestogodišnjeg Stevana Kalinovića iz boljevačkog sela Osnić.

Stevan ima samo jednu želju – da prohoda. Cerebralna paraliza, koju ima od rođenja, ometa ovog veselog i milog dečaka da živi životom prosečnog jedanaestogodišnjaka. Umesto da trči za loptom sa drugarima, Stevan je prinuđen da igru svojih vršnjaka posmatra iz invalidskih kolica.

© Foto : Sputnjiku ustupila Milena KalinovićJedanaestogodišnji Stevan Kalinović
Podvižnik Dejan i heroji sa Košara: Bitka za malog Stevana - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Jedanaestogodišnji Stevan Kalinović

Međutim, Stevanu i njegovim roditeljima, predaja nije opcija. U želji da prohoda, dečak je dva put bio na intervenciji fibrotomije po Ulzibatu, koju su mu u Ćupriji uradili lekari iz Rusije. Takođe je zbog iste operacije, o trošku Ministarstva zdravlja, putovao u Istanbul.

„Rezultati intervencija izduživanja mišića, kao i nekoliko rehabilitacija na kojima smo bili su vidljivi, spazma skoro da nema, mnogo lakše savija noge“, kaže Stevanova mama Milena.

Ali, da bi se ovaj dečak izborio sa paralizom i napravio prve korake, neophodne su nove intervencije, kontinuirane rehabilitacije, kao i ono što budi najveću nadu – tretmani matičnim ćelijama u inostranstvu.

Nažalost, Stevanovi roditelji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, te mole dobre ljude koji su u mogućnosti da im pomognu u ovoj borbi.

„Borimo se koliko možemo, ali zbog finasija teško uspevamo. Samo tronedeljna rehabilitacija košta 150 hiljada dinara, intervencija izdužavanja mišića je oko 3.000 evra, a tretman matičnim ćelijama, za koji verujemo da bi Stevanu pomogao da stane na noge, iznosi nama nedostižnih 20.000 evra“, dodaje mama Milena.

Kao jedno od brojne dece u Srbiji, kojima je potrebna pomoć za lečenje, Stevan je uključen i u fond „Budi human“. Novčanim sredstvima prikupljenim putem ovog fonda, Stevanovi roditelji su do sada plaćali rehabilitacije, kojih je tokom godine potrebno nekoliko kako bi ojačao mišićnu muskulaturu.

Peške od Kelebije do Jarinja

Sva ova saznanja su podstakla Dejana Bogosavljevića, iz boljevačkog sela Bačevica da učini nešto nesvakidašnje ne bi li pomogao malom Stevanu. Ovaj skromni mladić je simbolično na dan početka NATO agresije na našu zemlju, 24 marta krenuo pešice od Kelebije do Jarinja, da bi na taj način podstakao ljude na humanost, nadajući se da će, kako kaže, „milion njegovih koraka“ doprineti da Stevan napravi prvi sopstveni siguran korak.

„Pozivam sve ljude dobre volje da podrže moj poduhvat i uključe se u akciju prikupljanja novca za malog Stevana“, apeluje Bogosavljević.

Budimo humani!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 111 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human111 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-429498-33

Uplatom na devizni račun: 00-540-0001242.7

IBAN: RS35160005400001242764

SVIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg „Pejpel“ naloga putem linka: PayPal

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala