Moskva poručila NATO-u: Rusija ne preti, ali neće zanemariti opasna dejstva

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo NATO-a na samitu u Briselu
Logo NATO-a na samitu u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Politika NATO-a za povećanje odbrambenih troškova vodi ka eskalaciji globalne trke u naoružanju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u komentaru na godišnjicu stvaranja Alijanse.
„Na današnji dan pre 72 godine stvoren je NATO radi ‘očuvanja mira’. Do danas je ta organizacija odgovorna za bombardovanje Jugoslavije, invaziju na Irak, operaciju koja je Libiju bacila u mrak. U 2020. godini rashodi NATO-a na odbranu ponovo su se povećali za 7,4 odsto. Takvo je ‘očuvanje mira’“, navodi se u saopštenju Ministarstva na Tviteru.

​Kako se navodi u infografici priloženoj uz objavu Ministarstva, odbrambeni rashodi NATO-a su u 2020. godini iznosili 1,09 biliona dolara i nastavljaju da rastu. Pokazatelj za ostale zemlje iznosi 0,79 biliona dolara, od čega na Rusiju otpada samo 0,05 biliona dolara.

Globalni rashodi za odbranu porasla je tokom prošle godine sa 1,8 na 1,93 biliona dolara, dodalo je Ministarstvo.

U martu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio Rusiju za „agresivno ponašanje“ i izjavio da je treba obuzdati za njene postupke. Pri tome, kako je naveo, ova situacija zahteva jačanje odbrane Alijanse i povećanje njenog finansiranja.

Kao odgovor na to, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije naglasilo je da će Moskva uzimati u obzir stav NATO-a u svojoj spoljnoj politici i vojnom planiranju. Kako su naveli u Kremlju, Rusija nikome ne preti, ali neće zanemariti dejstva koja su potencijalno opasna za njene interese.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala