Jordanska vojska: Princ da obustavi aktivnosti protiv države

© REUTERS / REUTERS PHOTOGRAPHERJordanski princ Hamza bin Husein
Jordanski princ Hamza bin Husein  - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Jordanskom princu Hamzi bin Huseinu, polubratu kralja Abdulaha, rečeno je da obustavi aktivnosti koje su usmerene protiv državne "bezbednosti i stabilnosti", saopštila je vojska Jordana.

U izjavi objavljenoj preko državne novinske agencije, navodi se da je akcija deo veće bezbednosne istrage u kojima je bivše ministru, članu kraljevske porodice i još nekolicini neidentifikovanih osoba ograničeno kretanje ili su pritvoreni, preneo je Rojters.

Jordanski princ Hamza bin Husein, bivši prestolonaslednik, izjavio je u subotu da se nalazi u kućnom pritvoru i negirao da je deo bilo kakve zavere protiv vlasti, istovremeno optuživši rukovodstvo za korupciju, nekompetentnost i zastrašivanje.

Prethodno je u Jordanu uhapšeno nekoliko visokih zvaničnika iz „bezbednosnih razloga“, a vojska je negirala da je princ Hamza, polubrat kralja Abdulaha, u kućnom pritvoru, već je saopštila da mu je naloženo da obustavi aktivnosti koje bi mogle da naruše „bezbednost i stabilnost“ zemlje.

„Posetio me je načelnik generalštaba jutros i rekao da ne smem da izlazim i kontaktiram sa bilo kim zato je na sastancima na kojima sam učestvovao, bilo kritika na račun vlade ili kralja“, rekao princ u video-snimku koji je njegov advokat dostavio Bi-Bi-Siju.

Rekao je da nije optužen da je sam iznosio te kritike, ali je i dodao da on nije odgovoran za loše upravljanje, korupciju i nekompetentnost vladajuće strukture u poslednjih 15-20 godina, kao ni za manjak vere građana u institucije.

„Došlo je do tačke gde niko ne može da govori ili izrazi mišljenje o bilo čemu a da ne bude napadnut, uhapšen, zastrašivan“, rekao je princ Hamza.

Hapšenja visokih zvaničnika retka su u Jordanu, zemlji koja važi za ključnog saveznika SAD na Bliskom istoku, preneo je Tanjug.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala