Izlazne ankete: Stranka premijera Borisova vodi na izborima u Bugarskoj

© REUTERS / HANDOUTBugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji.
Bugarski premijer Bojko Borisov glasa na parlamentarnim izborima u Sofiji. - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) premijera Bojka Borisova pobednik je danas održanih parlamentarnih izbora u Bugarskoj, sa oko 25 odsto osvojenih glasova, pokazuju rezultati ankete koju su sprovele agencije „Gallup International“ i „Alpha Researh“.

Značajno je da drugo mesto zauzima nova politička opoziciona formacija – „Postoji takav narod“ TV voditelja Slave Trifonova (17,1 odsto). Na trećem mestu je Bugarska socijalistička partija (16,7 odsto), koja je u prethodnom parlamentu imala drugi najveći broj mandata i činila glavnu opoziciju vladajućem GERB-u, prenosi bugarska televizija „Nova“.

Predizborni plakati u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Otvorena birališta u Bugarskoj: 6,7 miliona ljudi bira parlament

Na četvrtom mestu je opoziciona vanparlamentarna Demokratska Bugarska sa 10,5 odsto glasova, na petom – proturska stranka „Pokret za prava i slobode“ (10,2 odsto). Vanparlamentarna opoziciona stranka „Ustani! Banditi, odlazite!“ (5 odsto) i parlamentarna stranka VMRO BND (4,7 odsto) ministra odbrane Krasimira Karakačanova imaju šanse da uđu u parlament.

U prethodnom parlamentu glavna konfrontacija mogla je da se primeti između vladajućeg GERB-a i socijalista. Kako je naveo zamenik predsednika GERB-a Tomislav Dončev pre izbora, njegova stranka bi u novom parlamentu više volela da bude u koaliciji sa starim partnerima, odnosno VMRO BND. Nova opoziciona snaga u vidu stranke „Postoji takav narod“ kategorično je odbacila opciju koalicije sa vladajućom strankom i dozvolika samo varijantu udruživanja sa drugim novim opozicionarima – Demokratskom Bugarskom i „Ustani! Banditi, odlazite!“

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala