Genije i šahista iz kojeg izlaze demoni: Šta Nemci misle o Medvedevu?

© AP Photo / Hamish BlairDanil Medvedev
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Nemačko izdanje Eurosporta posvetilo je pažnju usponu ruskog tenisera Danila Medvedeva i njegovom, kako pišu, dobrom putu ka svetskom broju jedan u budućnosti.

Demoni su, kako i sam kaže, deo Medvedeva, ali, sa druge strane, piše Eurosport, on se na terenu kreće sa lakoćom i veštinama šahovskog igrača, usput se „kotrljajući“ ka Đokoviću.

Drugi ponedeljak u martu mesecu bio je poseban dan za igrače koji su do sad obeležili tenisku 2021. godinu – Novaka Đokovića i Danila Medvedeva. 

Rus je postao drugi teniser sveta prekinuvši niz od 16 godina koliko je trajao period tokom koga su se na ovoj poziciji nalazili samo članovi „velike četvorke“ - Novak Đoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer i Endi Mari.

Srbin, je sa druge strane, istog dana oborio rekord Rodžera Federera po broju nedelja koje je proveo na mestu broj jedan svetske teniske rang liste.

Kraj Đokovićeve vladavine, dodaje list, ne nazire se. 

„Đoković je definitvno u stanju da dostigne i 400 nedelja na prvom mestu“, rekao je Medvedev koji je svoju pohvalu završio upozorenjem:

„Pokušaćemo da ga zaustavimo“.

Kako stvari stoje, to prvenstveno zavisi od toga koliko će se Đoković zadržati na vrhu. Jaz između vodeća dva tenisera trenutno iznosi 2.068 poena.

Za skok Rusa na listi potrebne su dve stvari: dosledno dobri rezultati na turu, i ako je moguće, uspesi na grend slemovima. Medvedev prvu stvar već postiže na impresivan način, jedino mu nedostaje titula sa najvećih turnira.

Na Australijan openu, Medvedev je bio blizu, ali je izgubio u finalu od Đokovića.

„Jednostavno nisam ništa mogao da uradim“, rekao je Medvedev u osvrtu na ovaj ubedljiv poraz od 5:7, 2:6, 2:6.

To bi prema pisanju Eurosporta sada moglo da se promeni, ako Rus ostane veran svojoj igri, te da on poseduje sve što je potrebno kako bi osvajao Grend slem titule i pre ili kasnije postao broj jedan.

„Džim Kurijer jednom prilikom nas je nazvao šahistima, zbog toga što se Medvedev tako sjajno taktički postavlja na terenu. I to je tačno, Danil je veoma pametan igrač“, rekao je Đoković.

Pametan i genijalan, dodaje novinar Tobijas Laure.

„Kao i njegova ličnost, i njegova igra je vrlo raznolika“, objašnjava trener Medvedeva Žil Servara čiji je jedan od poslova da obuči genija.

„Ponekad ne razumete genije, to je tako. Morate da ih prihvatite onakve kakvi jesu“, dodao je on.

Ono u čemu Servara obično uspeva, mnogim protivnicima je teško. Jer, Medvedev ne živi samo od svoje izvanredne igre. Ne, on provocira, gestikuliše, raspravlja se - i nakon toga obično pobeđuje. Mnogima se to ne dopada.

„Neki igrači ne razumeju zbog čega sam takav. Stalno radim loše stvari na terenu, ali oni ne mogu da razlikuju moj teniski od normalnog života“, rekao je Medvedev u intervjuu za Eurosport prošlog leta dodajući da to za njega nije problem:

„To je u redu i meni ne smeta“.

Svetski broj dva dobro izlazi na kraj sa kritikama:

„Ja zapravo ne znam zbog čega izlaze demoni dok igram tenis“, rekao je Rus o delu svoje prirode koji ga sprečava da postane miljenik publike

Za razliku od Đokovića koji godinama vodi tešku bitku za naklonost navijača, svetskog broja dva zapravo nije briga šta drugi misle o njemu, i to može da bude samo prednost na njegovom putu do vrha.

Poslednji trofej Medvedeva bio je u Marseju, a naredni turnir na kom će nastupati je Majami na kom je prvi nosilac, s obzirom na to da se Novak Đoković neće takmičiti ove godine na Floridi, te Medvedev ovde može mnogo da dobije.

​►Đoković možda neće dobiti priliku za konačnu osvetu

Svet je upoznao rusko tajno oružje

Novak u Beograd dovodi elitu, ali i – Aslana Karaceva

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala