„Boršč je naš“: Kijev hoće da uvrsti jelo na Uneskovu listu

© Depositphotos.com / GreenArt_PhotographyBoršč
Boršč - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine podnelo je zahtev za uvrštavanje boršča na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Prema pisanju „Obozrevatelja“, inicijativu je pokrenuo ukrajinski glavni kuvar Evgenije Klopotenko.

Ministar kulture i informisanja Aleksandar Tkačenko istakao je da je to važan proceduralni korak koji predstavlja početak formalnog promovisanja ukrajinskog jela na međunarodnom nivou.

Tkačenko je na svojoj stranici na Fejsbuku saopštio da je predmet „Kultura spremanja ukrajinskog borčša“ sada poslat u Pariz.

© Fotolia / FomaAUkrajinski boršč
„Boršč je naš“: Kijev hoće da uvrsti jelo na Uneskovu listu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Ukrajinski boršč
„Još smo bliže tome da uvrstimo boršč u nemateralno nasleđe Uneska! U finalnoj smo fazi. Ukrajinski boršč je ukrajinsko nacionalno jelo koje nema konkurenata. Dosta je manipulisanja sa 'rusifikacijom' boršča, jer istina ne može da se promeni. Boršč je — naš“, napisao je ministar.

Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je dodao da bi to moglo da se realizuje za nekoliko godina, jer se predmet razmatra jednom u dve godine.

Portal podseća da je ranije objavljeno da će priprema ukrajinskog boršča biti uvrštena u Nacionalnu listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Ukrajine na preporuku Stručnog saveta pri Ministarstvu kulture i informisanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala