Borelj: Ministri EU će razmotriti „vojnu aktivnost Rusije oko Ukrajine“

© AP Photo / Aris OikonomouŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova 27 zemalja Evropske unije razgovaraće na sledećem sastanku o navodnoj „vojnoj aktivnosti Rusije oko Ukrajine“, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.
„Razgovarao sam sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Sa ozbiljnom zabrinutošću pratim rusku vojnu aktivnost oko Ukrajine. Nastaviću da razmatram sa Dmitrijem Kulebom i ministrima spoljnih poslova EU na sledećem zasedanju“, napisao je Borelj na Tviteru.

​Predstavnici zapadnih zemalja poslednjih dana više puta su izražavali zabrinutost u vezi sa izjavama ukrajinske vojske o nagomilavanju ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom. Kako je u četvrtak rekao portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, premeštanje ruskih trupa na teritoriji Rusije ne bi trebalo da uznemirava druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava. Takođe je naglasio da je ono što se događa u Donbasu unutrašnji ukrajinski sukob u kojem ruske trupe nikada nisu učestvovale.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno okrivljuju za pogoršanje situacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala